„Swexit“ je novým strašákem Evropské unie

07.09.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Problém, který se na první pohled nezdá být takovým strašákem, jako byla Itálie, mohou být parlamentní volby ve Švédsku. Švédsko si prochází složitým obdobím a rostoucí popularita krajně pravicové, euroskeptické a populistické strany Švédští demokraté, může ohrozit budoucnost setrvání Švédska v bloku osmadvacítky. Mohou za to především množící se problémy s migranty, kterých přijalo Švédsko nejvíce v poměru na počet obyvatel v Evropě, ale i další problémy a to ve školství, zdravotnictví, sociálních služeb, atd.

Švédské volby 2018

Již v neděli 9. 9. proběhnou ve Švédsku parlamentní volby a pro Švédsko se může jednat o nejdůležitější hlasování pro nadcházející léta. Posiluje totiž euroskeptická stara Švédských demokratů, která využívá nepokojích v zemi a bojují o místo druhé nejsilnější strany. Staví se kriticky k liberální přistěhovalecké politice stávající vlády a mohli by získat až 20 % všech hlasů. Evropská unie je v ohrožení především kvůli referendu, kterým hrozí Švédští demokraté po vzoru Velké Británie. To by negativně ovlivnilo evropskou měnu, Švédsko nicméně není členem eurozóny, na což doplatila švédská koruna, která spolu s rostoucí popularitou populistických stran výrazně oslabila. Podobný vývoj lze očekávat i v následujících týdnech pokud získá strana Švédských demokratů výraznější podíl hlasů.

Uprchlíci jako stěžejní problém

Problémy jsou v zemi především kvůli silné migrační vlně z roku 2015, kdy Švédsko přijalo 163 000 uprchlíků a zároveň nejvíce uprchlíků na počet obyvatel v Evropě. S tím jsou spojeny nepokoje na předměstích velkých měst, kde je imigrace největší problém. Místí obyvatelé si stěžují na střelbu, zapalování automobilů a další vandalismus, který vzrostl s přívalem přistěhovalců. Švédové jsou skeptičtí ohledně směru, jakým země směřuje. Ve Švédku platí obyvatelé velmi vysoké daně, které dosahují místy až 60 % a mají zajistit vyhovující blahobyt. Mnoho Švédů se tak poohlíží po změně a popularita populistických stran dále roste. Výsledek voleb může dopadnout chaoticky a jednání se mohou táhnout další měsíce. Evropská unie má tak po Itálii další problém, který možná bude muset začít brzy řešit.

Bude pokračovat středopravicová vláda?

Politologové však nepředpokládají, že by se Švédští demokraté podíleli na vládě. Zároveň je téměř jisté, že současná vláda sociálních demokratů a Zelených pokračovat nebude. O druhé místo by se měli Švédští demokraté poprat s Umírněnými, ve hře je i koalice obou stran. Současný premiér Löfven chce středopravicové strany přesvědčit, aby sestavily dostatečně silnou koalici, která by vyšachovala Švédské demokraty. Nejpravděpodobnější výsledek voleb bude vypadat asi následujícím způsobem: s 25 % vyhrají sociální demokraté, což je pro ně historicky velmi slabý výsledek, na druhém místě budou Švédští demokraté s přibližně 20 %, následovány Umírněnými se 17 %. Dají se očekávat velmi vleklá jednání o podobě budoucí vlády a sestavení koalice.



BOSSAAutorem článku je analytik společnosti Bossa.

BOSSA - Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012.

Autor článku

Štěpán Hájek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU