Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 0,25 procenta

07.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně oslabily, když index PX klesl o 0,25 procenta na 1070,2 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce se dařilo akciím společnosti Tatry Mountain Resorts, naopak největší propad zaznamenaly akcie mediální skupiny CME. Předchozí týden akcie stagnovaly.

\"První zářijový týden se trh zaměřil na dění na tzv. rozvíjejících se trzích a na obchodní politiku USA. Neutěšená situace pokračuje v Argentině, Turecku a dalších rozvíjejících se zemích, které zaznamenávají odliv zahraničních investorů. Ti se stahují zpět do dolarových aktiv. Evropa dále negativně reagovala na odsun dolarových investorů. Evropskému vývoji se nevyhnul ani domácí trh, kde ale index PX ztratil relativně mírně,\" popsal dění na trzích analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Největší propad na pražské burze zaznamenaly akcie CME, které ztratily 3,83 procenta na 80,3 Kč. Akcie CME v Praze následovaly obchodování v USA, kde byl titul pod tlakem z výprodeje na celém technologickém trhu NASDAQ. Naopak nejvíce rostly akcie TMR, které přidaly 4,3 procenta na 730 Kč. Firma podle analytiků pouze technicky dorovnává dřívější rozkolísanost, nebyly zveřejněny žádné kurzotvorné informace.

Trh bude nadále sledovat dění na rozvíjejících se trzích, které aktuálně způsobují nervozitu na celém trhu. Zájem investorů bude i nadále poutat jednání mezi USA a Kanadou i další možné komentáře kolem obchodní politiky Spojených států. Čtvrteční zasedání Evropské centrální banky by pro trhy nemělo přinést výraznější informace. \"Celkově jsme obezřetní vzhledem k tomu, že rozvíjející trhy mohou nadále vnášet nervozitu do obchodování,\" podotkl Ryska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK