Ceny ropy mírně klesají kvůli mezinárodnímu obchodnímu napětí

17.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. září (ČTK) - Ceny ropy dnes mírně klesají. Změny jsou ale jen nepatrné, protože vliv na cenu má předpoklad, že americké sankce vůči Íránu přísun ropy na trh omezí a její cenu podpoří. Investoři se ale i nadále obávají napětí v americko-čínských obchodních vztazích, které by mohlo omezit poptávku.

Severomořská ropa Brent krátce po 18:30 SELČ odepisovala 0,1 procenta na 78,02 USD za barel, americká lehká ropa WTI pak ztrácela 0,3 procenta na 68,78 USD/barel.

Sankce Spojených států proti Íránu mají nabýt účinnosti v listopadu, íránský vývoz ropy nicméně klesá již nyní, protože íránskou surovinu v obavách z USA přestává nakupovat čím dál více jejích současných odběratelů včetně druhého největšího, kterým je Indie. Během posledních tří měsíců se íránský export ropy podle údajů banky Bank of America Merrill Lynch snížil o 580.000 barelů denně. Washington doufá, že pokud se mu podaří snížit export ropy z Íránu na nulu, bude Teherán ochoten znovu projednat jadernou dohodu.

Naopak obavy ze snížení globální poptávky po ropě vzbuzují již delší dobu americko-čínské obchodní třenice. Zdroj z americké administrativy agentuře Reuters v sobotu sdělil, že prezident USA Donald Trump dnes oznámí zavedení dalších cel na čínské zboží v celkové roční hodnotě 200 miliard dolarů (4,4 bilionu Kč).

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 78,02 78,09 New York - NYMEX WTI říjen 68,78 68,99

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK