PRE spustila v Karlíně novou rozvodnu za půl miliardy korun

19.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Pražská energetika (PRE) spustila v Karlíně novou rozvodnu za půl miliardy korun. Generální ředitel firmy Pavel Elis při dnešním slavnostním zahájení provozu ČTK řekl, že samotná stavba stála 300 milionů korun, zbytek jsou podle něj návazné investice spojené s připojením do sítě, například za kabeláž.

Zařízení má podle společnosti zásobovat elektřinou celou rozvíjející se oblast Rohanského ostrova, Invalidovny a jejich blízkého okolí. Bez této stavby by se developeři i následní uživatelé obchodně administrativních center a obytných domů mohli potýkat s nedostatkem elektřiny, uvedla PRE.

Rozvodna Karlín stojí na pozemku mezi ulicemi Rohanské nábřeží, Kelsenova a Pobřežní, v těsném sousedství generálního ředitelství pojišťovny Kooperativa. Stavět se začala v roce 2016. Předseda představenstva PREdistribuce Milan Hampl dnes uvedl, že myšlenka na její potřebnost vznikla už po ničivých povodních v roce 2002. Složité stavební řízení však podle firmy trvalo 14 let.

Generálním dodavatelem stavby je společnost Engie Services, na dodání technologie se podílely také firmy Siemens, ABB, Končar nebo Brugg. Veškerá technologie rozvodny je dálkově ovládaná a řízená z dispečinku PREdistribuce. Firma předpokládá, že nová rozvodna odlehčí zatížení dalších rozvoden v centru Prahy a po dobu minimálně 40 let vyřeší zásobování elektřinou v Karlíně.

Na stavbu samotné karlínské rozvodny PREdistribuce v současnosti navazuje budováním kabelového tunelu Hlávkův most, který umožní vyvést výkon z nové rozvodny do oblastí Nového a Starého Města. Jeho druhá etapa začala v loňském roce, ražba se uskutečňuje v hloubce mezi 30 a 40 metry a délka dosáhne více než půl kilometru. \"Staré město se bude připojovat postupně v příštích deseti letech,\" řekl dnes ČTK Elis.

Rozvodnou soustavu PREdistribuce tvoří v současnosti i s karlínskou 25 rozvoden s transformací různých velikostí. Podle Elise existují rozvojové plány, které počítají s výstavbou těchto zařízení také například ve Slivenci nebo na Zahradním Městě. \"Pokud bude realizována trasa metra D, bude rozvodna také v Písnici,\" dodal.

Skupině PRE, která je třetím největším dodavatelem elektřiny v Česku, stoupl loni meziročně zisk po zdanění o 7,6 procenta na téměř tři miliardy korun. Celkové výnosy vzrostly o 2,3 procenta na 19,4 miliardy korun. Samotná Pražská energetika a.s. loni meziročně zvýšila čistý zisk o 0,4 procenta na 2,2 miliardy korun.

PRE má téměř 700.000 odběratelů a zaměstnává asi 1400 lidí. Mezi její základní aktivity patří prodej, obchodování a distribuce elektřiny. Plných 58 procent společnosti vlastní Pražská energetika Holding, jehož majoritním vlastníkem je město Praha. Dalším významným akcionářem je německá EnBW Energie Baden-Württemberg, která vlastní 41,4 procenta.

Mezi dceřiné společnosti skupiny patří například PREdistribuce, která je držitelem licence na distribuci elektřiny na území Prahy a Roztok nebo PREměření, která se zaměřuje na poskytování služeb v oblasti měření.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK