Slovenská vláda ponechala odhad růstu ekonomiky na 4,1 procenta

20.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. září (zpravodaj ČTK) - Slovenské ministerstvo financí ponechalo odhad letošního růstu ekonomiky země na 4,1 procenta, oproti dosavadnímu výhledu očekává rychlejší růst mezd i zaměstnanosti. Vyplývá to z nové prognózy, kterou dnes ministerstvo zveřejnilo.

\"Spotřebu domácností, která byla tahounem v uplynulém období, vystřídá oživený export, ale zejména investice,\" uvedlo ministerstvo. Dodalo, že export ze země zrychluje zejména díky automobilovému průmyslu, který je hlavním tahounem ekonomiky země.

Zvyšování objemu investic na Slovensku zase pomáhá výstavba továrny automobilky Jaguar Land Rover (JLR) a také různé projekty samosprávy.

V příštím roce by tempo růstu hrubého domácího produktu země mělo kulminovat na úrovni 4,5 procenta, v dalších letech úřad očekává zvolnění tempa růstu ekonomiky.

Průměrná mzda na Slovensku, která zaostává za vyspělými zeměmi západní Evropy i za Českem, podle výhledu ministerstva letos stoupne o více než šest procent. Podobným tempem by se mzdy v zemi pod Tatrami měly zvyšovat i v příštích dvou letech.

Slovenské ministerstvo financí v prognóze počítá do roku 2021 s postupným poklesem nezaměstnanosti na nová minima. Letos by na pětimilionovém Slovensku mělo vzniknout 47.000 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK