Praha dokončila nákup 49 procent akcií PVK od Veolie

20.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Hlavní město a jím stoprocentně vlastněná Pražská vodohospodářská společnost (PVS) dokončily odkup 49 procent akcií ve firmě Pražské vodovody a kanalizace (PVK) od francouzské firmy Veolia. Novinářům to dnes řekli zástupci magistrátu a obou firem. Podíl získala PVS za 1,754 miliardy korun, které si půjčila od magistrátu. Součástí dohody je opce na nákup zbylých 51 procent akcií v roce 2028 a místa v dozorčí radě a představenstvu pro zástupce města. PVK má do roku 2028 uzavřenou smlouvu na provoz městské vodohospodářské infrastruktury.

Převod akcií byl podle ředitele PVS Petra Žejdlíka dokončen dnes ve 12:45, předcházelo mu schválení Evropskou komisí a antimonopolním úřadem. Žejdlík nově zasedne v představenstvu PVK, kde město získalo dvě místa. O druhém zástupci se rozhodne ve volbách. V dozorčí radě získala Praha čtyři místa, jedno z nich obsadí městský radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO). Dohodnuto je rovněž právo tzv. minoritní blokace ze strany Prahy, která tak bude moci zablokovat důležitá rozhodnutí.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) dnes uvedla, že transakce je součástí snahy současného vedení města napravit chyby a nevýhodné obchody minulých vedení magistrátu. Kromě privatizace PVK, kterou Veolia od státu koupila v 90. letech za sedm miliard korun, se podle ní podařilo získat stoprocentní vlastnictví Pražských služeb, dojednat výhodnější podmínky pronájmu Škodova paláce nebo vyřešit problém s opencard.

Jako pozitivní krok ocenil transakci i generální ředitel PVK Petr Mrklos, i když částečně odmítl kritiku privatizace společnosti, která podle něj od roku 2001 pod soukromým vlastníkem výrazně zefektivnila svoje fungování.

Peníze na nákup půjčil PVS magistrát, společnost mu částku v deseti splátkách vrátí z dividend, které bude na základě podílu v PVK každoročně dostávat. Součástí dohody je i opce na nákup zbylých 51 procent, a to po vypršení smlouvy města a PVK v roce 2028. Cena se podle ředitele Žejdlíka vypočítá podle už určeného vzorce na základě hospodářského výsledku firmy na konci roku 2027.

Vodní hospodářství v Praze provázejí složité smluvní vztahy, o jejichž nevýhodnosti se diskutuje řadu let. PVK loni dosáhla zisku 489 milionů korun a tržeb 7,12 miliardy. Praze za pronájem vodohospodářské infrastruktury platí asi dvě miliardy a další částky vkládá do oprav sítí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK