Odborníci: Obecná reverse charge omezí podvody a zvýší byrokracii

02.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Zavedení obecné přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH) podle odborníků omezí prostor pro daňové podvody, nicméně profesionální podvodníky to od podvodů neodradí. Zároveň podle oslovených odborníků v souvislosti s tzv. reverse charge stoupne byrokratické zatížení podnikatelů. Vyplývá to z jejich vyjádření pro ČTK.

Ministři financí zemí Evropské unie se dnes shodli na pravidlech, která státům EU umožní v boji s daňovými úniky používat obecný systém přenesené daňové povinnosti známý jako reverse charge. O takovou možnost velmi stála Česká republika, věc ještě jako ministr financí v EU dlouhodobě prosazoval nynější premiér Andrej Babiš (ANO).

Systém se bude moci využívat pro veškerá zdanitelná plnění u zboží a služeb u jednotlivé transakce nad 17.500 eur (asi 450.000 Kč). Země přitom bude muset splňovat některé dodatečné podmínky, třeba účinný a funkční systém elektronických hlášení.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že ČR chce o možnost využívat obecný systém přenesení daňové povinnosti požádat, jak nejdříve to bude možné. Podle ní si to ovšem vyžádá úpravu zákonů. Přenesená daňová povinnost je založena na principu, že v případě poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel.

\"Principiálně by se měl omezit prostor pro DPH podvody, kdy plátce nárokuje DPH z hodnoty nakoupeného zboží a služeb, avšak dodavatel tuto DPH státu neodvedl. Z pohledu státu se jedná o funkční řešení, jak zamezit podvodům v oblasti DPH,\" uvedl partner v oddělení daňových a právních služeb PwC ČR Martin Diviš. I podle Pavly Hadrabové ze společnosti Mazars bude mít zavedení obecného reverse charge vliv na snížení řetězových podvodů v oblasti DPH.

Zavedením opatření je i podle daňového poradce a jednatele společnosti KODAP Vlastimila Sojky možné omezit mnohá podvodná schémata, která nyní daňové orgány odhalují. \"Daňová správa však v poslední době bojuje s trendem drobení řetězových transakcí na velký počet menších položek. Takové nebudou podchyceny ani díky evropské výjimce. Nelze tak očekávat, že profesionální podvodníky, přisáté na komplikovanou daňovou legislativu, odradí zavedení nových pravidel. Budou hledat nové cesty,\" uvedl.

Dohodnuté řešení přinese také nárůst administrativy. \"Zavedení obecného reverse charge přinese dodatečné administrativní povinnosti pro plátce DPH, kteří v této chvíli nemají povinnost podávat kontrolní hlášení, tj. neuskutečňují transakce, které se v tomto hlášení vykazují. Díky transakcím nakoupeným nebo realizovaným v režimu přenesení daňové povinnosti budou mít nově povinnost kontrolní hlášení podávat,\" upozornila Hadrabová. Opatření podle ní bude mít také výrazný vliv na tok peněžních prostředků u plátců DPH.

Diviš upozornil, že nastavení další výjimky v podnikovém systému bude náročné na čas i peníze, a stejně tak i aplikace tohoto pravidla v praxi při vystavování faktur zkomplikuje již tak komplexní pravidla. \"DPH systém byl v poslední době doplněn o výjimky pro reverse charge u stavebních prací, dodání specifických komodit, mobilních telefonů, u některých je stanoven jiný limit pro aplikaci systému reverse charge, a pokud tyto budou i nadále aplikovány, systém bude značně nepřehledný,\" upozornil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK