Budvar otevřel nový logistický areál za 750 milionů Kč

05.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 5. října (ČTK) - Pivovar Budějovický Budvar dnes otevřel nový logistický areál, investice byla 750 milionů korun. Je to jedna z nejdůležitějších součástí rozvojového plánu v hodnotě dvou miliard Kč, po jehož dokončení v roce 2020 stoupne výrobní kapacita Budvaru na výstav dva miliony hektolitrů. Novinářům to dnes řekli zástupci pivovaru.

Plánovaná návratnost investice do logistického centra je šest let. Plně automatizovaný zakladačový sklad pro 19.000 palet zvýší výkon logistiky.

\"Získali jsme dvakrát větší skladovací kapacitu a o 60 procent jsme zvýšili náš výkon na nakládce kamionů. Především jsme ale uvolnili plochu ve výrobní části, na které v nejbližší době začneme stavět novou stáčírnu lahví a další budovy,\" řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Areál se stavěl od podzimu 2016, letos v dubnu začal zkušební provoz. Automatický sklad pro 19.000 palet je s výrobní částí pivovaru propojen mostem pro obousměrnou dopravu palet s hotovými výrobky a vratnými obaly.

\"Uvnitř mostu putují po jednokolejnicové závěsné dráze vozíky s paletami baleného piva (lahve a plechovky) přímo od stáčíren a do výroby putují palety s vratnými obaly přímo na výrobní linky. Zakladače následně umisťují palety do regálů vysokých 34 metrů. Ze skladu jsou palety dopravovány přímo do doků, kde je nakládka kamionů,\" řekl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Rozvojový plán pivovaru začal v roce 2015. Dvořák ČTK řekl, že během několika týdnů zprovozní Budvar nový ležácký sklep, nyní je ve zkušebním provozu. Výrobní kapacity pro dozrávání piva se zvýší o 150.000 až 200.000 hektolitrů. Jde o investici za 250 milionů. Do roku 2020 budou následovat třetí stáčírna lahví, nové oddělení spilky a nová varna. Až všechny investice za dvě miliardy Kč skončí, roční výstav stoupne na dva miliony hektolitrů.

Budvar měl loni tržby 2,47 miliardy korun, meziročně klesly o necelá tři procenta. Téměř o sedm procent byl nižší zisk před zdaněním, 314,7 milionu korun. Budvar loni prodal 1,547 milionu hektolitrů piva, meziročně klesl výstav o čtyři procenta, a to navzdory vyššímu exportu. Pivovar se 670 zaměstnanci loni vyvezl rekordní objem piva. Do 76 zemí exportoval více než 990.000 hektolitrů piva, meziročně o 1,5 procenta více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK