Akcie v USA se vydaly oběma směry, dolar oslabil

09.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech se dnes vydaly oběma směry. Technologické akcie mírně vzrostly, zbývající indexy však klesly kvůli obavám z dalšího vývoje globálního růstu, který způsobil ztráty hlavně producentům surovin a materiálu a průmyslovým firmám.

Index Dow Jones klesl o 56,21 bodu, tedy 0,21 procenta, na 26.430,57 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se snížil o 4,09 bodu, neboli 0,14 procenta, na 2880,34 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 2,07 bodu, čili 0,03 procenta, na 7738,02 bodu.

Mezinárodní měnový fond dnes snížil výhled růstu globální ekonomiky na letošní a příští rok. Zhoršil také prognózy růstu USA a Číny v příštím roce, kdy podle něj obě země pocítí dopad obchodní války mezi sebou.

Americký prezident Donald Trump dnes také zopakoval svou hrozbu, že zavede další cla na dovoz čínského zboží v hodnotě 267 miliard USD (šest bilionů Kč) ročně, pokud Čína přistoupí k odplatě za nedávná cla a další opatření zavedená Spojenými státy.

Ke ztrátám producentů surovin a materiálu dnes přispěla hlavně chemická firma PPG Industries. Ta varovala, že na její zisk v tomto čtvrtletí budou mít negativní dopad vyšší ceny surovin a slabší poptávka z Číny. Kromě chemických společností výrazně ztrácely také producenti papírových obalů a průmyslové firmy, které jsou citlivé na vývoj v mezinárodním obchodě.

Naopak posílily energetické společnosti. Těm pomáhá růst cen ropy způsobený rostoucími důkazy o poklesu vývozu ropy z Íránu a částečným zastavením těžby v Mexickém zálivu kvůli hurikánu Michael, uvedla agentura Reuters.

Americký dolar smazal své zisky z počátku obchodování a uzavřel se ztrátou. Dolar kopíroval vývoj výnosů amerických státních dluhopisů. Evropská měna pak oživila ze ztrát způsobených napětím mezi EU a Itálií kvůli rozpočtu. Euro podpořila zpráva společnosti Dow Jones, že dohoda upravující pobrexitové vztahy Británie a EU může být podepsána v řádu týdnů.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,1 procenta na 95,65 bodu. Vůči euru dolar klesl o 0,1 procenta na 1,1497 USD a k jenu o 0,2 procenta na 112,92 JPY. Euro vůči jenu oslabilo o 0,2 procenta na 129,81 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK