Statistici dnes zveřejní údaje o letošní sklizni

15.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Statistici dnes zveřejní údaje o letošní sklizni na základě zářijových dat. Již v srpnu očekávali na základě červencových údajů nižší sklizeň obilovin a propad úrody máku. V porovnání s loňskou sklizní měla být úroda základních obilovin o 7,5 procenta meziročně nižší. Mělo by se jich sklidit 6,35 milionu tun, řepky pak o 12,3 procenta více, tedy 1,29 milionu tun. Pokles statistici očekávali u sklizně máku, jehož úroda o hmotnosti 15.000 tun měla meziročně klesnout o více než čtvrtinu.

Očekávaná úroda obilovin podle červencových údajů měla být nižší než pětiletý i desetiletý průměr, mělo jít o třetí nejnižší sklizeň za posledních deset let. U řepky měla být úroda vyšší jak díky zvýšení výnosu na 3,13 tuhy z hektaru, tak také díky 4,4procentnímu zvýšení osevních ploch na 412.000 hektarů.

Agrární komora již v závěru srpna avizovala, že sucho letos způsobilo škody v českém zemědělství za devět až 11 miliard korun. Zemědělci budou chtít od státu odškodnění mezi dvěma a 2,5 miliardy korun, aby pomoc byla ekvivalentní kompenzacím v Německu. Největší škody budou na obilovinách, pak u cukrové řepy nebo na krmných plodinách, uvedl tehdy prezident komory Zdeněk Jandejsek.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK