Bývalý šéf SŽDC Surý skončí v čele oblastního ředitelství v Plzni

16.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Bývalý šéf Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Surý do konce října skončí na postu ředitele oblastního ředitelství v Plzni. Jeho nástupcem bude dosavadní náměstek SŽDC pro řízení provozu Josef Hendrych. Informaci serveru zdopravy.cz, podle kterého jde o důsledek prodeje pozemků v okolí dejvického nádraží v Praze, potvrdila mluvčí státní organizace Kateřina Šubová.

\"Pavel Surý skončí 31. října ve funkci ředitele Oblastního ředitelství v Plzni,\" řekla mluvčí. Důvody jeho odvolání nesdělila.

Hendrych, který Surého v Plzni nahradí, je dosud náměstkem šéfa SŽDC. Na konci měsíce však ve funkci skončí a nahradí ho dosavadní ředitel centrálního dispečerského pracoviště v Praze Miroslav Jasenčák.

Surý ještě jako generální ředitel SŽDC podepsal s firmou Amádeus Real smlouvu o budoucím prodeji pozemků u dejvického nádraží v zatím nespecifikovaném termínu. Podle informací ČTK prodej souvisel s dohodou na bezproblémovém vedení připravované trati z Prahy do Kladna. Developerská firma totiž v sousedství předmětných pozemků vlastní několik nemovitostí. Podle firmy bude cena, kterou experti odhadují až na miliardu korun, stanovena až v době transakce na základě znaleckého posudku. V současnosti je v registru smluv uvedená cena 283 milionů korun.

Surého nástupce ve funkci generálního ředitele Správy železnic Jiří Svoboda po svém jarním jmenování do funkce zadal právní rozbor smlouvy. K prošetření kontraktu vyzval také ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Šetření SŽDC by mělo být hotovo do konce října. Studie by měla zodpovědět okolnosti vzniku smlouvy a také případná řešení pro státní organizaci při dalším nakládání s pozemky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK