Autobusy LK koupily většinu v ČSAD Liberec a Autocentru Nord

17.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 17. října (ČTK) - Společnost Autobusy LK, která patří Libereckému kraji, koupila majoritní balíky akcií v dopravní společnosti ČSAD Liberec a servisní firmě Autocentrum Nord. Majoritní vlastník Liberecká automobilová doprava (LIAD) prodal bezmála 86 procent akcií obou společností za 10,673 milionu korun. Je to krok k tomu, aby kraj mohl aspoň na části území zajistit autobusovou dopravu vlastními silami, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

ČSAD Liberec je jednou ze čtyř největších dopravních společností v Libereckém kraji, pro který zajišťuje regionální dopravu na Liberecku.

Kraj chtěl původně sám koupit většinový balík 86 procent akcií. Společnosti byl připraven zaplatit 14,353 milionu korun a dalších zhruba 20 milionů do ní investovat, protože není v dobrém stavu. Plány ale zablokoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kraj se pak rozhodl založit úplně novou firmu Autobusy LK, která teď akcie koupila.

Kraj navíc vlastní 200 akcií dopravce, které od majoritního vlastníka dostal darem, zbylé akcie patří městům a obcím v kraji.

Dnes jezdí autobusoví dopravci v Libereckém kraji na základě smluv uzavřených loni. Nejdražší je BusLine na Jablonecku a Semilsku, kterému kraj platí 36,39 Kč za kilometr. Smlouva příští rok v dubnu končí. Kraj na zajištění dopravy vypsal veřejnou soutěž, kde BusLine zvítězil a získal zakázku na dalších deset let. ČSAD Liberec jezdí za 33,38 Kč a ČSAD Česká Lípa za 32,85 Kč, obě smlouvy vyprší na konci příštího roku. Na Liberecku chce kraj zajistit od 1. ledna 2020 dopravu vlastní společností. O tom, jak zajistit dopravu na Českolipsku budou podle hejtmana rozhodovat radní příští týden. Na autobusovou dopravu dává letos kraj 330 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK