Konec halogenových světel v Česku? Čím doma svítit?

02.11.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Omezování neúsporného osvětlení začalo stowattovými žárovkami před devíti lety a vyvrcholilo letos, kdy jsou z trhu stahovány halogenové žárovky. Ovšem jen některé druhy. Čím doma svítit? A jak vybrat nejlepší náhradu za halogenku?

Konec halogenových žárovek visel ve vzduchu už delší dobu. Vychází z evropského nařízení, které je známé také jako ekodesign. „V současné, už šesté fázi, jde o zákaz čirých nesměrových halogenových žárovek pro domácnosti, které mají obvykle patici E27 nebo E14,“ vysvětluje Michal Staša ze Střediska pro efektivní využívání energie.

Podíl domácností, které toto osvětlení používají je ale podle odborníka malý. Nejvíce totiž svítíme kompaktními zářivkami, LED žárovkami a stále také obyčejnými žárovkami. Halogenové žárovky, jichž se zákaz dotýká, se nepoužívají ani v průmyslu, ani ve službách. Nařízení se nevztahuje na automobilové žárovky, na halogenové lineární žárovky R7s užívané v domácích světlometech a stojacích lampách, ani na halogenové žárovky G9 používané v lustrech.

 

Vylepšené LED osvětlení

„Od Evropské unie je to určitě logický krok zapadající do série opatření snižujících emise škodlivých látek,“ říká Lukáš Rymer ze společnosti LED Solution. Halogenové žárovky měly být podle původního plánu staženy už v září 2016, ale Evropská komise tuto fázi posunula až na září letošního roku. Výrobci tak měli více času rozvinout LED technologii a zároveň snížit cenu.

Podle odborníků zaznamenalo LED osvětlení v posledních letech skutečně technologické zlepšení. Některé LED žárovky tak vzhledem připomínají například obyčejné žárovky, pouze s tím rozdílem, že v baňce jsou LED pásky místo wolframového vlákna. „Na trhu jsou úsporné světelné zdroje LED, které již dospěly do stádia, kdy jsou cenově dostupné, spotřebují méně energie a vyprodukují mnohem více světla oproti halogenovým žárovkám,“ dodává Lukáš Rymer.

Výměna žárovek, čím doma svítit

(foto: Shutterstock)

Výběr žárovky podle světla

„Dopad omezení halogenových žárovek bude pravděpodobně malý, povede především ke zvýšení podílu LED žárovek,“ domnívá se Michal Staša. Ty je vhodné vybírat hlavně podle místa užití, protože nabídka LED žárovek je velmi pestrá. Hlavním měřítkem by se měl stát světelný tok neboli množství světla které žárovka vyzařuje. Světelný tok by měl být nejlépe desetinásobkem výkonu běžné žárovky. „Pokud chcete nahradit například 60wattovou žárovku, zvolte světelný tok minimálně 600 lumen,“ dodává Michal Staša.

Aby bylo světlo příjemné, záleží i na barevném tónu. Zatímco pro místa odpočinku se hodí teple bílá označovaná jako 2700K, pro pracovní plochy, například kuchyňskou linku jsou možné i chladnější tóny nad 3000K. Dalším důležitým ukazatelem výběru je počet spínacích cyklů. Vhodné je zvolit alespoň 20 tisíc spínacích cyklů pro běžné prostory a dvojnásobný počet pro místa, kde se často rozsvěcuje, jako je třeba koupelna, WC nebo chodba.

Vyšší cena, větší úspora

Ukazatelem výběru nového osvětlení se může stát i cena. Platím přitom, že podezřele levné žárovky nemusí být kvalitní. „Nekupujte nejlevnější LED žárovky, budou mít krátkou životnost a pravděpodobně také nízkou svítivost. Dnes jsou k dostání žárovky i s pětiletou zárukou, a to za přijatelnou cenu. Máte pak jistotu, že vám vydrží dlouho svítit a investice do nich bude smysluplná,“ podotýká Lukáš Rymer.

O úspornosti osvětlení rozhoduje také energetická třída. „Vhodná je třída A+ nebo A++. Při použití LED žárovky ušetříte oproti obyčejné nebo halogenové žárovce řádově sto až dvě stě korun na každém světelném zdroji,“ uzavírá Michal Staša.


 

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 23 krát

Články ze sekce: Spotřebitel