Akcie v USA oslabily obavy z konfliktu se Saúdskou Arábií

18.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. října (ČTK) - Americké akcie dnes klesly o více než procento zejména kvůli slabým hospodářským výsledkům průmyslových podniků, rostoucím obavám z konfliktu Spojených států a Saúdské Arábie a situace kolem italského rozpočtu.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes odepsal 1,27 procenta a obchodování uzavřel na 25.379,45 bodu. Ztratil více než 300 bodů a vykázal šestý propad za posledních osm dní. Širší index S&P 500 klesl o 1,44 procenta na 2768,78 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil dokonce o 2,06 procenta na 7485,14 bodu.

Na vývoj ceny akcií mělo negativní vliv oznámení, že americký ministr financí Steven Mnuchin odvolal svou účast na nadcházející investiční konferenci v Rijádu. Bílý dům čeká na výsledek vyšetřování zmizení saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího. Investoři se obávají, že pokud by byly na Rijád uvaleny sankce, omezil by dodávky ropy na trh a zapříčinil růst cen energií.

Evropská komise uvedla v dopise, jehož adresátem je italský ministr hospodářství a financí, že návrh italského rozpočtu na příští rok obzvlášť závažným způsobem porušuje rozpočtová pravidla Evropské unie. V reakci na zprávu se obratem zvýšily výnosy z dluhopisů italské vlády. Pokud EK návrh italského rozpočtu zamítne, půjde o dosud nevídaný krok.

Nedařilo se akciím průmyslových podniků, jejichž slabší výsledky přiživily obavy z dopadu cel, rostoucích nákladů na úvěry a vyšších mezd na firemní zisky. Strach ze zostření sporu mezi USA a Saúdskou Arábií poslal dolů mimo jiné akcie zbrojařských firem. Investoři se obávají, že američtí zákonodárci by mohli zablokovat obří vojenský kontrakt se Saúdskou Arábií, jehož získání oznámil prezident Donald Trump v sobotu.

Na devizovém trhu dnes posiluje dolar. Podpořil jej zejména růst výnosů dluhopisů vlády Spojených států po zveřejnění zápisu ze zářijového zasedání americké centrální banky (Fed).

Po 22:00 SELČ ztrácelo euro na dolar 0,37 procenta na 1,1458 USD. Britská libra k dolaru oslabovala o 0,69 procenta na 1,3025 USD. Dolar nicméně ztrácel vůči japonskému jenu, odepisoval od něj 0,38 procenta na 112,22 JPY. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, ve stejnou dobu přidával 0,39 procenta na 95,94 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK