Akcie na pražské burze v týdnu stagnovaly, index nad 1079 body

19.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v týdnu stagnovaly, když index PX zůstal těsně nad hranicí 1079 bodů. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce se v týdnu dařilo akciím výrobce antivirových programů Avast, naopak největší propad postihl akcie operátora O2 CR. Minulý týden akcie propadly o 2,2 procenta.

\"Trhy se věnovaly výsledkové sezoně v USA a geopolitice, ve které znovu panovalo dění kolem USA. Výsledková sezona měla celkově větší sílu a zámořské indexy si připsaly téměř jedno procento. Evropa následovala USA a i ta si připsala solidních 0,4procenta prostřednictvím indexu DAX. Domácí index PX zakončil týden beze změny,\" popsal vývoj na akciových trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Největší zisky uplynulého týdne zaznamenaly akcie Avastu, které posílily o 6,7 procenta na 87,5 Kč. Avast zveřejnil vybrané ukazatele za třetí kvartál, které naplnily očekávání. Společnost současně potvrdila výhled a trendy uvedené již při letošním úpisu akcií. To vše znamenalo narovnání předchozí korekce a návrat téměř k maximálním úrovním.

Největší pokles předvedly bez jakékoliv zásadní zprávy akcie O2, které propadly o 4,6 procenta na 240,5 Kč. Podle Vaníčka je možné, že prodejní objednávky mohou souviset s růstem domácích úrokových sazeb, které přirozeně vytlačují rizikovější dividendová aktiva. Současně bylo vidět, že se prodejní tlak vyhrotil až v závěrečné aukci, což poukazuje na větší tržní objednávku.

Investoři se budou v příštím týdnu nadále upínat k výsledkové sezoně, která se rozjede i v Evropě. V zámoří se budou sledovat průmyslové podniky a technologie. V Evropě to bude především o finančních institucích. Ve čtvrtek bude zasedat Evropská centrální banka, kde by neměla být zveřejněna žádná nová informace. \"Celkově se domníváme, že bude přetrvávat výraznější rozkolísanost ale především v USA by se měl udržet pozitivní či přinejmenším neutrální trend,\" odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK