V miliardovém tendru Lesů ČR 26 firem, o pět méně než loni

06.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 6. listopadu (ČTK) - Do osmimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva 2019+ v letech 2019 až 2023 podalo nabídky 26 firem. Loni se do tendrů 2018+ přihlásilo 31 firem. Tendr 2019+ je rozdělen na 47 územních jednotek a týká se asi pětiny lesů podniku. Vítězné firmy by na jednotkách měly začít pracovat v lednu. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Uzávěrka pro elektronické podání nabídek byla v pondělí. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v Česku.

Firmy v tendru 2019+ podaly celkem 126 nabídek na 46 jednotek. Na jednotku Měřín na Vysočině žádnou nabídku nepodaly. Průměr na jednotku tak činí 2,74 nabídky. Loni v tendru 2018+ se soutěžilo o 52 jednotek, na něž firmy podaly 196 nabídek. Průměr na jednotku tehdy činil 3,77 nabídky.

Do tendru 2019+ se přihlásili všichni současní hlavní obchodní partneři státního podniku. Nabídky podala skupina Uniles z holdingu Agrofert, Stora Enso Wood Products Ždírec, Kloboucká lesní, Lesní společnost Ledeč nad Sázavou i Jihozápadní dřevařská.

V tendru se zájemci ucházejí o těžbu 2,3 milionu metrů krychlových dříví za rok. Předpokládaná hodnota soutěžených prací je asi 8,37 miliardy korun. Jediným kritériem pro určení vítěze je v tendru 2019+ opět cena.

Novinkou letošních tendrů je to, že vybraný smluvní partner po naplnění kontraktu bude moci své těžařské kapacity dál využít k výrobě dřeva pro Lesy ČR. Podnik si tím chce udržet kapacity smluvního partnera především pro likvidaci nynější rozsáhlé kůrovcové kalamity v českých lesích.

Všechny soutěžené jednotky jsou v režimu takzvané komplexní zakázky. Vítězné firmy tak budou provádět těžbu, pěstební práce i prodávat dřevo. V minulosti byla menší část jednotek soutěžena zvlášť na pěstební práce či těžbu, podnik od tohoto dělení nyní ustoupil.

V loňském lesnickém tendru 2018+ byla nejúspěšnější Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, která získala devět kontraktů z 52 soutěžených jednotek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK