Cena Brentu poprvé od začátku dubna klesla pod 70 dolarů

09.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 9. listopadu (ČTK) - Ceny ropy se v závěru týdne dál snižují a dostaly se na několikaměsíční minima. Přispěla k tomu vyšší nabídka suroviny na globálním trhu a také obavy investorů z dopadů slabšího ekonomického růstu a z obchodních sporů na poptávku.

Severomořská ropa Brent krátce před 15:00 SEČ vykazovala pokles o 1,3 procenta na 69,75 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela o 1,6 procenta na 59,68 dolaru za barel.

Brent je 18 procent pod svým říjnovým čtyřletým maximem, WTI v porovnání se začátkem října odepisuje zhruba 21 procent.

Ceny ropy dosáhly v říjnu vrcholu kvůli obavám, že americké sankce vůči Íránu, které vstoupily v platnost tento týden, připraví světový trh o velké množství suroviny. Ostatní významní producenti ropy, jako je Saúdská Arábie, Rusko nebo těžaři ropy z břidlic ve Spojených státech, ale těžbu dál zvyšují. Daří se jim tak více než kompenzovat ztrátu íránských barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 69,75 70,65 New York - NYMEX WTI prosinec 59,68 60,67

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK