Jaké změny nás čekají ve zdravotnictví v příštím roce?

12.11.2018 | , Mladá fronta
MAKRODATA A EU


Konference Zdravotnictví 2019, kterou pořádá Unie zaměstnavatelských svazů ČR (UZS) a vydavatelství Mladá fronta, divize Medical Services, již popáté vytvořila prostor pro zodpovězení klíčových otázek v resortu zdravotnictví pro příští rok. Na tiskové konferenci vystoupil předseda vlády ČR Andrej Babiš, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a prezident Unie zaměstnavatelských svazů Jiří Horecký.

Na tiskové konferenci byly předsedou vlády Andrejem Babišem otevřeny otázky řízení ministerstva zdravotnictví a řešení dlouhodobého podinvestování zdravotnictví. „Jsem rád, že konečně máme ministra, který resort řídí efektivně. Máme skvělé sestry, doktory a ostatní zdravotnický personál. Víme, že je to těžké povolání a chceme je motivovat k další práci. Jsme rádi, že zde bude probíhat otevřená diskuse a jsme připraveni naslouchat lidem z praxe,“ řekl předseda vlády Babiš.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na konferenci hovořil o řešení plýtvání finančními prostředky a nadužívání zdravotnické péče. Představil plány v oblastech regulace péče, spoluúčasti pacientů a optimalizaci lůžkových zařízení. „Zavedli jsme jasná pravidla pro nákup přístrojů v našich přímo řízených nemocnicích a motivovali jsme nemocnice, aby přístroje nakupovaly společně. Víme, že na Slovensku toto opatření přineslo úspory v řádu desítek až stovek milionů korun,“ řekl ministr Vojtěch.

„Jedním ze dvou hlavních cílů každoroční konference Zdravotnictví je poskytnout vládě ČR zpětnou vazbu o tom, jaké aktuální problémy sužují české zdravotnictví. Mezi hlavní témata letošního roku patří personální krize ve zdravotnictví, nutnost reforem vedoucích ke zvýšení efektivity českého zdravotnictví nebo vyřešení našeho problému v oblasti dlouhodobé péče zejména o seniory,“ uvedl prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký.

Zdravotnická konference

Konference se každoročně setkává s velkým zájmem odborné veřejnosti a účastní se jí více než 400 odborníků. „K odborné diskusi zveme všechny klíčové hráče na poli legislativy, zdravotnické ekonomiky i odborné péče ve zdravotnictví, abychom společně pojmenovali zásadní problémy a nabídli konstruktivní řešení. Ze zkušenosti víme, že takové debaty jsou velmi cenné a pomáhají stavět mosty mezi zákonodárci a vykonavateli,“ vysvětlil ředitel divize Medical Services vydavatelství Mladá fronta Karel Novotný.

Na dvoudenní konferenci, která proběhla od 8. do 9. listopadu v pražském hotelu Grandior, vystoupí další zástupci institucí a subjektů, kteří představí novinky, změny a záměry ve zdravotnictví pro následující rok. První den konference patřil politických tématům, mezi něž patří připravovaná opatření týkající se zdravotních pojišťoven, financování zdravotní péče či podoby fakultních nemocnic. Následující den se věnoval tématům lékové politiky, měření kvality péče či optimální struktuře lůžkové péče. V průběhu konference bylo předáno slavnostní ocenění Manažer roku ve zdravotnictví.

Konferenci Zdravotnictví 2019 pořádá již pátým rokem Unie zaměstnavatelských svazů ve spolupráci s vydavatelstvím Mladá fronta. Jedná se o největší zdravotnickou konferenci v České republice, které se účastní předseda vlády, ministr zdravotnictví a jejich náměstci, ředitelé a zástupci nemocnic, zástupci zdravotnického sektoru a odborné veřejnosti. Primárním cílem konference je diskutovat o aktuální situaci ve zdravotnictví, resp. umožnit širší odbornou diskusi mezi zástupci vlády, zaměstnavatelů ve zdravotnictví a dalších zástupců odborné veřejnosti.

Generální partner

HARTMANN - RICO a.s


Více o vydavatelství Mladá fronta

Vydavatelství Mladá fronta je moderní vydavatelství s třiasedmdesátiletou tradicí. Vlajkovou lodí vydavatelství je týdeník Euro a portál Euro.cz. V divizi Euro HUB se pravidelně realizují odborné i společenské akce a projekty. Divize Online provozuje také ekonomický web Finance.cz a dalších 20 specializovaných online titulů. Divize Medical Services nabízí kvalitní komplexní servis ve zdravotnictví. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 200 nových titulů. Portfolio vydavatelství Mladá fronta se od června 2017 významně rozšířilo o řadu titulů, především v segmentu auto-moto, a také sportovních a hobby magazínů. V divizi Dětské tituly začal vycházet nový časopis pro nejmenší děti Puntík.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: MAKRODATA A EU