Koruna oslabila k dolaru na 23,10 Kč/USD, kde byla loni v červnu

12.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne oslabila k dolaru na 23,10 Kč/USD, kde byla naposledy loni v červnu. Proti pátečnímu závěru oslabila o 28 haléřů, během dnešního dopoledne ale část ztrát smazala a kolem poledne se obchodovala za 23,05 Kč/USD. Koruna ztrácí také vůči euru, kurz se přibližuje k 26 Kč/EUR. Vyplývá to z průběžných výsledků na webu Patria Online.

Dolaru se dnes na světových trzích daří. \"Zatímco akciová Čína dokázala v úvodu týdne růst, vstup evropských trhů na scénu nijak zářivý není. Hlavní indexy padají a sledujeme přesun poptávky do bezpečných dluhopisů. Dolar z této situace profituje jak na páru s eurem, tak librou,\" komentoval vývoj ve světě analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Koruna podle něj zůstává pod lehkým tlakem a možná se opět dotkne 26 Kč za euro.

Dopoledne koruna k euru oslabila na 25,97 Kč/EUR a je tak o pět haléřů slabší než v závěru pátečního obchodování. Ke 26 korunám za euro se koruna dostala už v pátek, kdy oslabovala v reakci na informace o zpomalení inflace. Během dne několikrát oslabila, ale z 25,98 Kč/EUR se kurz vrátil zpět. Páteční obchodování česká měna zakončila na 25,92 Kč/EUR.

Česká národní banka v nové prognóze očekává, že průměrný kurz koruny letos bude 25,60 Kč/EUR a příští rok posílí na průměrných 24,70 Kč/EUR. V roce 2020 by měla koruna podle ČNB posílit na průměrných 24,20 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK