Taxikáři budou dnes v centru Prahy protestovat proti Uberu

13.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Taxikáři budou dnes na pražském náměstí Jana Palacha protestovat proti poskytovatelům taxislužeb typu Uber či Taxify. Akce má podle pořádajícího Sdružení českých taxikářů (SČT) trvat od 09:00 do 20:00. Nespokojení taxikáři chtějí při protestu pochodovat z náměstí přes Mánesův most před sídlo vlády ve Strakově akademii. SČT požaduje novelu zákona o silniční dopravě, vypnutí zmíněných aplikací nebo uvolnění cen. Taxikáři protestovali v Praze na začátku letošního roku, kdy pomalými jízdami blokovali centrum města.

Dopravu na náměstí podle vyjádření předsedy SČT Petra Polišenského nemají taxikáři tentokrát v úmyslu blokovat svými vozy. Řidiče sdružení v uplynulých týdnech vyzvalo, aby dorazili především veřejnou dopravou. Polišenský minulý týden ČTK sdělil, že pochod a akci má sdružení nahlášeno a povoleno úřady.

Ministerstvo dopravy začalo v uplynulých měsících připravovat novelu zákona o silniční dopravě. Podle taxikářů je ale návrh špatný. Zároveň chtějí, aby vláda a příslušné úřady zakročily proti Uberu a Taxify, jejichž fungování považují za nelegální. Aplikace podle nich mají být vypnuty. Dalším požadavkem jsou změny v systému regulovaných cen ve městech. Nejvyšší možná sazba za kilometr je například v Praze.

Tradiční taxislužby v prvních měsících letošního roku uspořádaly na protest proti Uberu a Taxify několik pomalých jízd Prahou, kterými blokovaly dopravu. Kritizovaly fakt, že řidiči alternativních služeb jezdí bez licence a taxametrů. Uber v minulosti argumentoval tím, že není taxislužbou, ale že zprostředkovává spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK