Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 0,9 procenta

16.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze v tomto týdnu oslabily, když index PX ubral 0,9 procenta na 1080 bodů. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se dařilo především akciím Moneta Money Bank, naopak největší pokles postihl akcie operátora O2 CR. Minulý týden akcie posílily o dvě procenta.

\"V průběhu týdne se nadále sledovaly signály, které by naznačovaly možný vývoj v jednáních mezi USA a Čínou o obchodní spolupráci. Vedle toho se dále sledovala doznívající výsledková sezona. Poklesy jednotlivých významných společností poslaly indexy v USA do záporu. Konkrétně Dow Jones zaznamenal pokles o více než tři procenta. Evropa prostřednictvím indexu DAX odepsala více než dvě procenta. Ani domácí burza neodolala prodejnímu tlaku,\" uvedl analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Ve středu ráno přišla překvapivá zpráva o pravidelném pololetním převážení indexů MSCI. Z indexu MSCI Czech Republic bude vyřazeno O2 CR. To způsobí, že některá portfolia, která sledují indexy MSCI, nebudou moci O2 CR držet. Akcie firmy zakončily týden se ztrátou 8,15 procenta na 225,50 Kč, což byl v týdnu nejvyšší propad mezi tituly na pražské burze.

Naopak nejlépe se vedlo Monetě, která posílila o 1,16 procenta na 78,30 Kč. Banka zveřejnila pozvánku na valnou hromadu, která má 13. února na programu především změny v počtu členů dozorčí rady vyvolané změnou v regulaci a motivační program managementu. Růst akcií je však podle Rysky spíše důsledkem korekce předchozích výprodejů.

Příští týden bude v USA zkrácený o čtvrteční svátek a v pátek se bude obchodovat jen půl dne. To výrazně ovlivní likviditu na ostatních trzích. Investoři se budou upínat k víkendovému mimořádnému summitu EU, který by měl jednat především o brexitu.

Negativní scénář pro riziková aktiva by byl tvrdý brexit, tedy žádná dohoda. \"V tomto případě bychom očekávali, že by především evropská aktiva byla pod prodejním tlakem. Nicméně to bude až o víkendu. Celý týden před tím očekáváme nervózní obchodování s poměrně nízkou likviditou a vyčkáváním. Nelze vyloučit, že někteří investoři z opatrnosti raději vyprodají své pozice. Proto nevylučujeme, že může přetrvávat na trzích neutrální až mírně negativní nálada,\" odhadl analytik.

fd mal

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK