Ceny ropy prudce klesají kvůli obavám z rostoucích dodávek

20.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. listopadu (ČTK) - Ceny ropy se dnes prudce snižují po předchozích čtyřech nárůstech za sebou. Za jejich poklesem stojí obavy investorů ze stoupajících dodávek suroviny na trh i ze zpomalení růstu světové ekonomiky. Ke zlevňování ropy přispívá rovněž propad na globálních akciových trzích.

Severomořská ropa Brent kolem 17:00 SEČ vykazovala pokles o čtyři procenta na 64,1 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 4,3 procenta na 54,75 dolaru za barel.

Pozornost investorů se nyní soustředí na prosincovou schůzku Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Kartel se snaží přimět své spojence ke společnému snížení dodávek ropy až o 1,4 milionu barelů denně, napsala agentura Reuters.

\"Očekáváme, že se OPEC na příštím oficiálním setkání 6. prosince dohodne na snížení dodávek,\" uvedla francouzská banka BNP Paribas. Dodala, že do konce roku očekává návrat ceny Brentu k 80 dolarům za barel. V příštím roce by podle banky měla cena Brentu činit v průměru 76 dolarů za barel.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 64,10 66,79 New York - NYMEX WTI leden 54,75 57,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK