Akcie v USA zahájily týden růstem, dolar posílil

26.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. listopadu (ČTK) - Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden silným růstem. Po poklesu v minulém týdnu se na trh vrátili investoři, kteří mají zájem o nákupy akcií za výhodnou cenu. Vysoké výdaje na dnešní tzv. kybernetické pondělí pak pomohly vzhůru akciím maloobchodních firem.

Index Dow Jones posílil o 354,29 bodu, tedy 1,46 procenta, na 24.640,24 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se zvýšil o 40,89 bodu, čili 1,55 procenta, na 2673,45 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 142,87 bodu, neboli 2,06 procenta, na 7081,85 bodu.

Dnes je v USA kybernetické pondělí, kdy lákají na předvánoční nákupy prostřednictvím slev internetoví obchodníci. Kromě obrovských slev nabízejí prodejci i dopravu zboží zdarma. Firma Adobe očekává, že letošní výdaje na kybernetické pondělí stoupnou na rekordních 7,8 miliardy USD. Zpráva podpořila mimo jiné akcie firmy Amazon.com.

Posílily také energetické společnosti díky růstu cen ropy. Akcie automobilky General Motors stouply o téměř šest procent, když automobilka oznámila uzavření závodů, ukončení výroby modelů, o které je malý zájem, a propouštění v Severní Americe. Je to největší změna ve společnosti od její restrukturalizace před deseti lety.

Posílilo všech 11 velkých sektorů, které jsou součástí indexu S&P 500.

Investoři tento týden budou sledovat summit skupiny 20 největších ekonomik světa G20 v Buenos Aires, který se koná v pátek a v sobotu. Americký prezident Donald Trump a čínský Si Ťin-pching by se měli setkat v souvislosti s eskalací sporu o cla, napsala agentura Reuters.

Euro nakonec smazalo původní zisky vůči dolaru a nepatrně oslabilo. Důvodem byla poznámka šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, který přiznal zpomalení ekonomického růstu v regionu. Předtím euro rostlo díky zprávám, že Itálie by byla ochotna snížit plánovaný rozpočtový deficit, a také z obnovené chuti investorů riskovat díky oživení cen ropy.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,03 procenta na 1,1333 USD, k jenu však stouplo o 0,5 procenta na 128,76 JPY. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, vzrostl o 0,1 procenta na 97,05 bodu. Vůči jenu dolar posílil o 0,6 procenta na 113,61 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK