Británie a Nizozemsko vyměřily Uberu pokuty za únik dat v r. 2016

27.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. listopadu (ČTK) - Britský a nizozemský regulační úřad dnes vyměřily pokuty alternativní taxislužbě Uber za to, že nedokázala ochránit osobní informace milionů svých zákazníků při kybernetickém úroku v roce 2016. Britský úřad na ochranu osobních údajů (ICO) požaduje 385.000 liber (11,3 milionu Kč), jeho nizozemský protějšek 600.000 eur (15,5 milionu Kč).

Hackeři ukradli Uberu data 57 milionů zákazníků a sedmi milionů řidičů v říjnu 2016. Šéf firmy Dara Khosrowshahi to ale oznámil až v listopadu 2017 s tím, že se to dozvěděl teprve nedávno. Společnost hackerům zaplatila 100.000 dolarů (asi 2,3 milionu korun v dnešním kurzu), aby data vymazali a o útoku mlčeli.

\"Nešlo jen o vážné selhání Uberu v oblasti bezpečnosti dat, ale o naprosté ignorování zákazníků a řidičů, jejichž osobní informace byly ukradeny. Dotyčným to společnost sdělila až více než po roce. Místo toho zaplatila hackerům, aby stažená data zničili,\" prohlásil šéf vyšetřování ICO Steve Eckersley. \"Zaplacení útočníkům a následné mlčení nebylo podle našeho názoru vhodnou odpovědí na kybernetický útok,\" dodal.

V Británii unikla data 2,7 milionu osob, v Nizozemsku 174.000.

Ukradená data zahrnují jména zákazníků, jejich adresy, mobilní telefony a e-mailové adresy. V případě řidičů útočníci získali i jejich řidičské průkazy a další informace. Uber nicméně sdělil, že neunikla čísla platebních a kreditních karet, bankovních účtů, data narození, místa jízdy nebo čísla sociálních pojistek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK