Jak poznáte úsporný spotřebič? Plusy u „áček“ pravděpodobně zaniknou

07.01.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Plusy u písmene A matou spotřebiče, a tak Evropská unie společně s výrobci připravuje změnu stupnice, podle níž spotřebitelé poznají úsporné domácí spotřebiče, třeba ledničky a pračky. Nová stupnice by měla mít škálu od A do G. Cílem změn je ulehčit zákazníkům nalezení energeticky úspornějších výrobků a umožnit jim tak snížit spotřebu energie, tedy i výdaje.

Nové štítky by mohly začít platit na přelomu let 2019 a 2020. O změně ve štítkování spotřebičů se diskutuje už od roku 2017. „Jako základní změna bývá deklarovaná jednodušší abecední stupnice. Tedy mají zaniknout štítky A+++, A++ a A+, aby zůstalo A, coby symbol nejvyšší energetické efektivity,“ uvádí Petr Woff, analytik portálu KupníSíla.cz.

Po „áčku“ by měla následovat další písmena: B, C, D, E, F a G. „Toto jsou však pouze orientační značky, které mohou občana mást, pokud srovnává nesrovnatelné. Například malý spotřebič označený jako B pravděpodobně spotřebuje méně energie než velký spotřebič označený jako A,“ dodává Woff.

Některé spotřebiče budou neúsporné

Stávající označení bylo pro spotřebitele matoucí, protože například starší pračka ve střídě A už byla v porovnání s ostatními nejnovějšími pračkami, které mají stejné označení, méně úsporná. „Takže se může stát, že se některé výrobky ocitnou ze skupiny A+++ ve třídě B nebo C,“ konstatuje Radek Hacaperka, generální ředitel Sdružení výrobců domácích spotřebičů v ČR.

Pokud by nařízení začalo platit od 1. ledna 2020, jak bylo původně v plánu, tak by se už od 1. července 2019 dodávaly na trh výrobky jak se starým, tak s novými štítky. Hlavním úkolem výrobců by potom bylo vysvětlit spotřebitelům změny ve štítkování. Cílem změn je totiž ulehčit zákazníkům nalezení energeticky úspornějších výrobků, a umožnit jim tak snížit spotřebu energie, tedy i výdaje. Pro výrobce by měl být systém pobídkou k inovacím a investicím do energeticky šetrnějších přístrojů.

Energetické třídy spotřebičů

(foto: Shutterstock)

 

Spotřebiče se odhalí on-line

Změna má držet krok s technologickým pokrokem, a tak bude součástí nové stupnice také on-line databáze. Do ní se spotřebitelé dostanou přes QR kód. Digitální propojení poskytne veškeré informace, které nebudou uvedeny na štítku.

Podrobná databáze díky aplikaci chytrých telefonů má umožnit spotřebitelům přímé srovnání mezi výrobky na trhu. Změny vítají i organizace zaměřené na pomoc spotřebitelům. „Vítáme princip maximální informovanosti spotřebitele,“ konstatuje předsedkyně Gerta Mazalová ze Sdružení obrany spotřebitelů.

Při nákupu spotřebiče počítejte

Ačkoli energetický štítek usnadňuje orientaci spotřebitelů na trhu, je vhodné zaměřit se na konkrétní informace o spotřebě energie. „Nejlépe, pokud jsou vyjádřeny v normálních energetických jednotkách, typicky v kilowatthodinách za určitou dobu provozu, například za rok. Potom je potřeba počítat,“ vysvětluje Petr Woff.

V úvahu vezměme jednoduchý příklad. Jeden spotřebič stojí 1 000 korun a spotřebuje 200 kilowatthodin elektřiny za rok, zatímco druhý spotřebič stojí 2 000 korun a spotřebuje 100 kilowatthodin elektřiny za rok. K výpočtu musíme znát ještě cenu energie. „Elektřina pro většinu domácností nyní stojí zhruba 5,2 korun za kilowatthodinu. Takže vidíme, že v našem modelovém příkladu po více 2 letech provozu pravděpodobně vyjde výhodněji spotřebič, který má vyšší pořizovací a nižší provozní cenu,“ uzavírá Petr Woff.


Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: Spotřebitel