Koruna posílila, podpořila ji dobrá data z české ekonomiky

15.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Koruna v závěru týdne posílila k euru i dolaru. Kolem 17:00 se obchodovala za 25,69 Kč/EUR a 22,81 Kč/USD, k evropské měně si tak polepšila o 12 haléřů, vůči americké o osm. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Českou měnu dnes podle analytiků podpořila dobrá data ohledně růstu ekonomiky na konci loňského roku.

Růst české ekonomiky loni podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu zpomalil na tři procenta ze 4,5 procenta v roce 2017. Ekonomové hodnotí výsledek jako pozitivní překvapení, které je zároveň podle nich dalším z důvodů pro poměrně brzké zvýšení úrokových sazeb ČNB.

\"Překvapení z růstu HDP tak doplnilo překvapení z vyšší inflace za leden, která byla zveřejněna už dříve tento týden,\" uvedla Monika Junicke z Komerční banky.

Poslední zprávy o růstu tempa inflace nad dvouprocentní cíl České národní banky a zrychlení tempa růstu HDP ponechávají šance na letošní zvýšení úrokových sazeb ČNB ve hře, dodali Jiří Cihlář a Markéta Šichtařová z Next Finance.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,81 25,69 Kč/USD 22,89 22,81

Zdroj: Patria Online

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK