Zapomněli jste PIN k vaší SIM kartě? Poradit může operátor

26.04.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Spousta návodů na internetu radí, že byste si PIN k vaší SIM kartě neměli nikam psát, ani ho sdělovat rodině či někomu z vašich známých. Co ale dělat v případě, že ho sami zapomenete nebo vám někdo jiný telefon zablokuje? Nejjednodušším řešením je zadat číslo s názvem PUK. Pokud ho však neznáte, poradit vám může operátor.

Co je to PIN? Zkratka PIN vychází z anglického personal identification number, což v překladu znamená osobní identifikační číslo. Jedná se tedy o soukromý kód, který chrání přístup k vašemu mobilnímu telefonu, platební kartě nebo třeba bezpečnostním vstupním dveřím.

Každá nová SIM karta má zpočátku přiřazený čtyřmístný PIN, ten si ale můžete kdykoli změnit. Pokud ho nikomu nesdělíte, ani váš operátor ho nebude znát. V takovém případě se ale často stává, že si majitel telefonu nový PIN zkrátka nezapamatuje nebo mobil na delší dobu odloží a pak už neví, jak se do něj dostat.

Zapomněli jste PIN? Použijte PUK!

Trápit svou paměť ohledně PIN kódu většinou dlouho nemusíte. Po třech neúspěšných pokusech o jeho zadání už totiž další nedostanete a budete si muset poradit jinak. K tomu slouží druhý speciální kód s názvem PUK.

Anglický výraz personal unlocking key, který je základem zkratky PUK, v překladu znamená osobní odblokovací kód. Jedná se o osmimístné číslo, které se vám bude hodit v případě, že třikrát zadáte chybný PIN kód a telefon vám již další pokusy neposkytne.

Kde všude můžete zjistit váš PUK:

  • v dokumentech, ze kterých jste sejmuli svou SIM kartu,
  • v internetové aplikaci vašeho operátora,
  • na bezplatné lince vašeho operátora,
  • na prodejně vašeho operátora.

Pokud jste vyhodili dokumenty, které byly součástí balení vaší SIM karty a obsahovaly váš PUK, nebo je nemůžete nikde najít, nezoufejte. Nejprve můžete zkusit vyhledat odblokovací kód v internetové aplikaci vašeho operátora, měl by být uveden v nastavení nebo mezi vašimi osobními údaji.

Co dělat, když jsem zapomněl pin kód

(foto: Shutterstock)

Kontaktujte operátora

Jestliže ani to nepomůže, nebo se tam z nějakého důvodu neumíte či nemůžete dostat, další možností je kontaktovat operátora na zákaznické lince či v mobilní samoobsluze. Aby vám zde PUK sdělili, budete potřebovat číslo vašeho telefonu a sériové číslo napsané na zadní straně vaší SIM karty, případně speciální heslo pro komunikaci s vaším operátorem.

Pokud máte dostatek času, můžete se stavit přímo na prodejnu vašeho operátora. Pracovníci s vámi po sdělení stejných identifikačních údajů problém rychle vyřeší. Informace lze někdy získat i prostřednictvím e-mailové komunikace s operátorem, nejspíš to však bude trvat delší dobu, než když budete situaci řešit třeba po telefonu. Sdělení PUKu by ve všech zmíněných případech mělo být zdarma.

Jak PUK správně použít?

Jestliže jste svůj PUK úspěšně našli nebo získali od operátora, zbývá už jen napsat toto osmimístné číslo do vašeho telefonu. Poté se objeví výzva, abyste vytvořili nový PIN kód. Následně je nutné telefon vypnout, znovu zapnout a nový PIN zadat. Pak už můžete telefon opět využívat. Tentokrát byste si však měli svůj nový PIN dobře zapamatovat, nebo si alespoň pro jistotu poznamenat váš PUK kód někam na bezpečné místo.

Co dělat, když jste telefon zcela zablokovali?

Pozor, ani PUK nemůžete do telefonu zadávat do nekonečna. Po deseti chybných pokusech totiž dojde k trvalému zablokování SIM karty a žádný další kód už vás nezachrání. V takovém případě je nutné nechat si u operátora vystavit zcela novou SIM kartu, což už vás ale bude něco stát.


Také si přečtěte:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 17 krát

Články ze sekce: Spotřebitel