Statistici dnes zveřejní data o výrobě masa a mléka

30.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o domácí výrobě masa a mléka za letošní první čtvrtletí. Loni se v ČR meziročně zvýšila výroba masa o 2,1 procenta na 447.010 tun, rostla produkce hovězího a drůbežího. Podle zemědělců za zvýšením produkce hovězího masa však částečně stálo i loňské sucho, někteří chovatelé se totiž rozhodli skot porazit, protože mimo jiné vzrostla cena krmiv. O porážkách se hovoří kvůli suchu i letos. Nákup mléka se loni meziročně zvýšil o 1,8 procenta na 2,953 miliardy litrů.

Například předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha dříve očekával větší produkci hovězího i v letošních prvních měsících. Letos se podle dřívějšího vyjádření tajemníka Agrární komory ČR Jana Doležala již zemědělci obávají nedostatku sena. Už v dubnu podle něj seno nebylo příliš k mání, a pokud se nějaké našlo, tak 300 až 400kilogramový balík stál kolem 1500 korun. Někteří zemědělci ale nakupují i za 2000 korun za balík, dodal.

Loni se po ročním poklesu vrátila produkce masa v prvním čtvrtletí k růstu, stoupla tehdy o 2,8 procenta na 108.735 tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK