Chemička Precheza loni vykázala rekordní zisk 1,036 miliardy Kč

02.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Přerov 2. července (ČTK) - Rekordní zisk 1,036 miliardy korun vykázala loni přerovská chemička Precheza, jejíž profit ve srovnání s rokem 2017 vzrostl 100 milionů korun. Precheza v roce 2018 díky vysoké poptávce po titanové bělobě, která je jejím klíčovým produktem, zvýšila tržby o 165 milionů korun z 3,5 miliardy v roce 2017 na 3,665 miliardy korun. Loňské tržby byly také nejvyšší v historii firmy. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Prechezy. Chemička patří do koncernu Agrofert, který předloni premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenského fondu,

\"Rekordní výsledky byly dosaženy především díky pokračující konjuktuře na trhu titanové běloby, která počátkem roku ještě umožnila mírné navýšení prodejních cen,\" uvedlo ve výroční zprávě vedení Prechezy. Příznivá situace na trhu s titanovou bělobou podle šéfů Prechezy pokračovala celou první polovinu roku 2018.

Loni v létě se ale karta obrátila a poptávka po titanové bělobě začala slábnout, což se promítlo v poklesu prodejních cen. \"Hlavní příčiny poklesu ve druhém pololetí spatřujeme ve snížení nákupu titanové běloby v souvislosti s její vysokou cenou a ve zvýšeném importu levnějšího čínského zboží do Evropy,\" stojí ve výroční zprávě.

Precheza postupně zvyšuje produkci titanové běloby, která nachází uplatnění při výrobě barev, plastů, papíru, umělých vláken i v potravinářském průmyslu. Náklady projektu rozšíření výroby do konce roku 2016 činily spolu s modernizací výroby kyseliny sírové téměř miliardu korun.

Výrobní kapacita Prechezy se u kyseliny sírové zvýšila o 20 procent na 220.000 tun a u titanové běloby na 59.000 tun z 50.000 tun v roce 2012. Produkční kapacita titanové běloby by se v následujících letech měla dál zvýšit na 62.000 tun a poté až na na 77.000 tun ročně.

Precheza je největším výrobcem anorganických pigmentů v ČR a její produkce z 90 procent míří na export. Precheza v Přerově zaměstnává zhruba 650 lidí.

Do skupiny Agrofert v Olomouckém kraji patří ještě mlékárna Olma a prostějovský výrobce mraženého pečiva Profrost. Firmy loňské výsledky zatím nezveřejnily.

Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert loni klesl o 63,5 procenta na 1,67 miliardy korun. Konsolidované tržby naopak vzrostly o 400 milionů na 157,5 miliardy. Kvůli zákonu o střetu zájmu v únoru 2017 tehdejší vicepremiér a ministr financí a současný předseda vlády Andrej Babiš (ANO) vložil své akcie koncernu Agrofert do svěřenských fondů. Podle nedávné předběžné auditní zprávy EK má však Babiš dále vliv na holding Agrofert a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Babiš to však odmítá.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK