Accolade vstupuje na Slovensko, haly v Košicích postaví Panattoni

11.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. července (ČTK) - Česká investiční skupina Accolade vstupuje na Slovensko. Do výrobních a logistických hal u košického letiště investuje 750 milionů korun. Firma o tom dnes informovala ČTK. V areálu o rozloze přes 75.000 metrů čtverečních budou v první fázi postaveny dvě haly s celkovou skladovací plochou 36.000 metrů čtverečních. Stavitelem bude společnost Panattoni Europe, která získala pozemky od společnosti Penta Real Estate.

Stavba by měla začít během několika týdnů, dokončení je plánováno na polovinu příštího roku. \"Nový logistický park bude těžit především z velmi výhodné geografické polohy. Bude disponovat přímým napojením na dálnici D1 i košické letiště, a obslouží tak nejen východní Slovensko, ale také maďarský, polský či ukrajinský trh,\" uvedl manažer developmentu Panattoni Europe pro Slovensko Erik Ivaničko.

Pro Accolade se jedná o druhou zahraniční expanzi v letošním roce, v únoru oznámila skupina dva nové projekty v Německu, konkrétně v Alsdorfu a Bochumi. Kromě domovského Česka působila dosud firma ještě v Polsku.

\"Projekt dvou hal na východě Slovenska doplňuje naši přítomnost na středoevropském trhu a vstup na Slovensko samozřejmě otevírá dveře i dalším projektům u našich východních sousedů. Stejně jako v případě Polska a Německa jsme se zaměřili na strategicky dobře umístěnou lokalitu,\" uvedl generální ředitel skupiny Accolade Milan Kratina.

Budoucí nájemci budou podle něj mimo jiné těžit z blízkosti Košic, které mají zhruba 250.000 obyvatel nebo relativně vyšší nezaměstnanosti pohybující se kolem deseti procent. Roli bude také hrát blízkost ukrajinského trhu. \"Košický kraj se velmi podobá Moravskoslezskému kraji v ČR. Je to region, který má obrovský potenciál, ale zatím zůstává daleko za ním. V současnosti má druhou nejvyšší nezaměstnanost v zemi,\" dodal generální ředitel Panattoni Europe pro ČR a Slovensko Pavel Sovička.

Panattoni Europe je součástí Panattoni Development Company, která je jednou z největších světových developerských společností v soukromých rukách. V Severní Americe a Evropě má 28 poboček. Panatonni Europe nedávno otevřela samostatnou pobočku také v Bratislavě. Firma působila na Slovensku už v minulosti, veškeré aktivity však řídila prostřednictvím pražské centrály.

Skupina Accolade se zaměřuje na přípravu nájemních prostor pro lehký průmysl, logistiku a e-commerce. V České republice, Polsku a Německu dosud uskutečnila 26 velkých průmyslových projektů. Jejich haly si pronajímají například výrobce skladové techniky KION v Ostrově u Stříbra, dále GE Aviation nebo Tchibo, které má v Chebu zázemí pro svůj e-shop s oblečením a doplňky. V Polsku je mezi klienty například firma Eurocash, která se specializuje na rychloobrátkové zboží.

rdo rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK