Mlékárně Olma loni vzrostl zisk o 40 pct na 134 mil. Kč

22.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 22. července (ČTK) - Mlékárna Olma v loňském roce zvýšila zisk o 40 procent na 134 milionů korun z 96 milionů v roce 2017. Olomoucká mlékárna loni vykázala tržby 3,427 miliardy korun, které byly zhruba stejné jako v roce 2017. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Olmy. Mlékárna Olma patří do koncernu Agrofert, který předloni premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenského fondu,

Předsedkyně představenstva Olmy Simona Sokolová ve zprávě uvedla, že olomoucká mlékárna loni upevnila pozici jedničky na trhu s čerstvým mlékem a potvrdila pozici lídra na trhu v segmentu jogurtů a ostatních zakysaných výrobků a dezertů. \"Posílit obchodní pozice se podařilo v oblasti zakysaných nápojů a přírodních zrajících sýrů francouzského typu s ušlechtilou plísní na povrchu,\" uvedla Sokolová.

Tuzemský i evropský trh s mlékem a mléčnými výrobky v roce 2018 podle Sokolové opět vykázal růst. Nákupní cena syrového mléka v létě klesla a v druhé polovině roku 2018 se naopak rychle zvýšila až na hodnoty překračující devět korun za litr mléka. \"Průměrná cena se zvýšila na 8,57 korun za litr. Po roce 2014 se tak jedná historicky o druhou nejvyšší průměrnou cenu za rok,\" uvedla.

Opačný trend vykázala cena sušeného mléka, které je důležitou součástí výrobního portfolia Olmy. Především evropský trh se sušeným mlékem v roce 2018 podle Sokolové ovlivnily výprodeje vysokých zásob z intervenčních skladů, což mělo v prvním loňském pololetí vliv na snížení cen této komodity. Loni v březnu cena sušeného mléka podle Sokolové klesla na historické minimum. Zásoby sušeného mléka se od té doby výrazně snížily, takže letos by se trh mohl podle Sokolové stabilizovat.

Mezi hlavní odběratele Olmy patří obchodní řetězce. Rozhodující součástí prodejního sortimentu Olmy u většiny významných odběratelů v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku jsou čerstvé mléko a smetany, kysané výrobky a jogurty. Zhruba 12 procent tržeb Olma loni získala v zahraničí.

Mlékárna Olma v posledních letech masivně investuje, přičemž značnou část nákladů pokrývají dotace. Zhruba 150 milionů korun má například stát nová linka na výrobu přírodních pařených sýrů, kterými chce mlékárna do roku 2020 rozšířit své portfolio mléčných výrobků. Na projekt má schválenu dotaci 75 milionů korun z Programu rozvoje venkova.

V roce 2017 mlékárně Olma klesl zisk zhruba o polovinu na 96 milionů korun z rekordních 205,7 milionu korun v roce 2016. Tržby olomoucké mlékárny se naopak meziročně zvýšily o čtyři procenta z 3,287 miliardy korun v roce 2016 na 3,422 miliardy korun.

Skupina Agrofert ovládla Olmu v roce 2009, kdy kapitálově vstoupila do firmy Milkagro, která byla majoritním vlastníkem mlékárny. Milkagro do té doby vlastnili zemědělci. Olma loni zaměstnávala v průměru 462 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK