KMOTR - Masně Kroměříž loni klesly tržby, zvýšila však zisk

05.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kroměříž 5. září (ČTK) - Společnosti KMOTR - Masna Kroměříž patřící do koncernu Agrofert loni ve srovnání s rokem 2017 klesly tržby zhruba o 4,4 milionu korun na 668,2 milionu korun. Podařilo se jí však zvýšit zisk. Zatímco předloni činil necelých 14,9 milionu korun, loni dosáhl 21,2 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin.

Export se na loňských tržbách společnosti podílel ze 17 procent, stejně jako v roce 2017. Společnost vyváží výrobky a zboží především na Slovensko, do Polska a Maďarska. Nejvýznamnější loňskou investicí firmy byla nová krájecí a balicí linka.

KMOTR - Masna Kroměříž patří k předním tuzemským výrobcům trvanlivých salámů, za které loni utržila 599,6 milionu korun, meziročně zhruba o 5,6 milionu korun méně. Společnost obchodovala se sortimentem zboží, který čítal více než 80 položek. Masna loni v průměru zaměstnávala 194 lidí, v roce 2017 jich bylo o šest více. Na jejich mzdy uvolnila téměř 59,2 milionu korun.

Pro letošní rok plánuje podnik pořízení nové klipsovací krájecí linky. Vedení společnosti počítá s mírným nárůstem tržeb při navýšení ziskovosti. Jako možná rizika uvedlo růst cen základních surovin, případně jejich částečný nedostatek. \"Novým rizikem, které se projevilo už v průběhu roku 2018, je růst ceny práce a současně nedostatek pracovníků,\" uvedl management.

Firma KMOTR - Masna Kroměříž byla založena v roce 1999 jako Masna Kroměříž - odbyt. Její základní kapitál činí 21 milionů korun. Jediným akcionářem společnosti je koncern Agrofert, který ještě na začátku předloňského roku vlastnil současný předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Kvůli zákonu o střetu zájmů vložil v únoru 2017 své akcie do svěřenských fondů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK