Jak se připravit na další vlny EET?

27.09.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o evidenci tržeb, elektronické účtenky tak budou vydávat i podnikatelé, kterých se to dosud netýkalo. Jedná se například o řemeslníky, zemědělce, taxikáře, ale také lékaře nebo advokáty. Na jaře příštího roku tak i oni budou muset mít pokladnu pro elektronickou evidenci tržeb. 

V praxi to bude znamenat, že například truhlář, který přijede k zákazníkovi domů namontovat poličku a za své služby obdrží hotovost, musí vystavit účtenku s unikátním číselným kódem, který mu obratem zašle Finanční správa. Řadě řemeslníků se teď nejspíš podlamují kolena, při představě, že si budou muset pořídit velkou a drahou pokladnu, a tu budou nosit s sebou společně se svým nářadím. Není ale třeba se děsit, existuje jednoduché a dostupné řešení, kterým se evidenci tržeb vyhnete.

Na platbu kartou přes mobil se EET nevztahuje

Pokud se nechcete zatěžovat elektronickou pokladnou, k přijímání plateb kartou od zákazníků vám stačí obyčejný chytrý mobilní telefon. Jak je to možné? Přijímat bezhotovostní platby totiž umožňuje mobilní aplikace společnosti Trisbee.  

“Naše aplikace je zcela zdarma a každý si ji může do svého telefonu stáhnout v AppStoru nebo v Google Play. Pokud ji má prodejce i zákazník ve svém telefonu, mohou si mezi sebou jednoduše poslat peníze, aniž by potřebovali terminál,” vysvětluje František Havlín, spoluzakladatel společnosti Trisbee, která aplikaci nabízí.

Aplikace má licenci od ČNB a v současné době ji používá více než 5 tisíc uživatelů. Výhodou je vedle jednoduchosti této platební metody i to, že obchodník nemusí platit žádné měsíční ani zřizovací poplatky. “Z každé platby si strháváme pouze 1,9 procenta z posílané částky a méně, v závislosti na obratu,” dodává Matěj Turek, druhý spoluzakladatel.

Tip: Příští rok se sníží sazba DPH u e-knih, vodného a stočného či piva

Elektronické pokladny i pro stánkaře

Novela zákona o EET se dotkne také stánkařů, kteří prodávají zboží s sebou, tedy nápoje do kelímku, pizzu do krabice apod. Pro ně ale nemusí být aplikace v chytrém telefonu ideální, protože zde lidé často platí hotově a tím pádem je nutné vydat účtenku, což telefon neumí. Sofistikovanější řešení nabízí například česká společnost Storyous, která poskytuje komplexní pokladní systémy hotelům a restauracím, ale také právě stánkařům. 

“Pro tyto typy provozu máme malé tablety v dřevěném stojánku v kombinaci s tiskárnou. Toto řešení zabírá minimum místa a přitom poskytuje všechny funkce a výhody našeho pokladního systému,” vysvětluje šéf Storyous Igor Třeslín a připomíná, že na pořízení systému pro splnění povinnosti EET přispívá stát živnostníkům jednorázově 5 tisíc korun.

“Skrze náš systém navíc majitelům poskytujeme data a analýzy, které usnadňují činnost a umožňují efektivnější řízení provozu. Stánkařům se může hodit třeba přehled prodeje produktů a jeho vývoj v průběhu dne, který jim může pomoci například s optimalizací zásobování,” doplňuje Třeslín.

Menší podnikatelé mohou ovšem využívat i tzv. offline módu EET, který je poměrně snadný.

Rozšíření EET i změny v DPH, které byly společně s novelou schváleny, začnou platit 1. dubna nebo 1. května roku 2020, podle toho, kdy novela vyjde ve sbírce zákonů.

Zdroj: ShrtCut Studio s.r.o.

 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 74 krát

Články ze sekce: DANĚ