Máte nárok na odškodnění při úrazech v MHD?

29.10.2019 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Autobus, kterým jste jeli, měl dopravní nehodu a vy jste skončili v nemocnici? Řidič tramvaje prudce zabrzdil, což způsobilo váš pád a následný otřes mozku? Přesně v takových situacích mají poškození nárok na finanční odškodnění. Jak v takových případech postupovat? A kdo to bude platit?

Ať už dojde k úrazu při nehodě brněnského trolejbusu nebo pražské tramvaje, mají zranění právo na odškodnění. Postup při jeho získání se ale liší od klasické nehody, kdy se jedná o srážku dvou aut. Jaká pravidla tedy platí, pokud se zraníte při cestování městskou hromadnou dopravou?

Přehled připravila společnost Vindicia, která pomáhá poškozeným získat maximální možné odškodnění nebo pojistné plnění. Svým klientům dále zprostředkovává i dostupnější advokátní služby a odbornou konzultaci případu zdarma.

Kdo platí finanční odškodnění v případě nehody MHD?

Stala se nehoda – ať už jsou následky velmi vážné, nebo jde jen o zlomeniny, poškození či pozůstalí mají nárok na odškodnění. Žádnou z těchto osob navíc vůbec nemusí zajímat, zdali dopravní nehodu zavinil řidič autobusu či nikoliv. I pokud by byla vina na jeho straně, odškodnění bude vyplaceno z pojištění odpovědnosti dopravního podniku. Proč to tak je?

„Je tím zaručeno, že bude dostatek peněz na odškodnění všech poškozených. Kdyby měl například 30 vážně zraněných cestujících odškodňovat řidič, jehož vážným pochybením se nehoda stala, nebylo by reálné peníze získat,“ uvádí Tomáš Beck, expert na odškodnění ze společnosti Vindicia.

Nárok na odškodnění: úraz při dopravní nehodě v MHD

Zdroj: Shutterstock

Jak vysoké by mělo být odškodnění?

Dopravní společnosti odškodnění rády řeší hromadně se všemi dotčenými a spoléhají se na to, že poškození částku přijmou. Často se to ale nemusí vyplatit.

„V Čechách jsme řešili situaci, kdy boural autobus plný malých dětí. Rodičům bylo nabídnuto v podstatě jen symbolické odškodnění v řádu nižších desítek tisíc, ačkoliv některá zranění byla ošklivá. Takový přístup se nelíbil rodičům děvčátka, které zdaleka nemělo nejvážnější úraz. Jako jediní se rozhodli bojovat o adekvátní částku, která by odrážela například i nemateriální újmy. Nakonec pro dcerku získali přes milion,“ vzpomíná na konkrétní případ Beck.

Pokud tedy s výsledkem šetření pojišťovny a výší plnění nesouhlasíte, odvolejte se. Znovu se můžete odvolat i v případě, kdy pojišťovna plnění krátí anebo jej zamítne i podruhé.

Odškodnění pro pozůstalé: kolik peněz dostanou?

Pokud má nehoda při cestování hromadnou dopravou ty nejhorší možné důsledky, na pozůstalé myslí nový občanský zákoník. Ten vyžaduje vysoké odškodnění pro všechny, kteří ztrátou trpí. Nárok tak mají všichni příbuzní, kteří prokážou, že měli s obětí nehody dobré vztahy. Částky pro přímé příbuzné se pohybují kolem milionu korun, a pokud zde zůstane nezletilé dítě, má nárok na výživné až do 26. roku – pokud studuje.

 

Pády a zranění v MHD: odškodní vás také?

Na odškodnění budete mít nárok, i pokud během jízdy městskou hromadnou dopravou utrpíte úraz, který ale nezapříčinila dopravní nehoda. K takové situaci může dojít velmi snadno. V MHD je totiž někdy pěkná tlačenice, takže může lehce dojít k úrazu. Třeba tím, že někdo někomu omylem šlápne na nárt nebo ho nešťastně uhodí taškou.

„V takovém případě poškozený musí vše nahlásit řidiči, ten přivolá Policii ČR a ta již případ řeší, aby označila viníka. Zde je odškodnění složitější, neboť se odškodňuje proti viníkovi a dle jeho finančních možností,“ říká Beck.

Může se ovšem stát, že zranění vznikne v souvislosti s jízdou – třeba když řidič prudce zabrzdí a cestující se uhodí do hlavy. I následky tak smolných událostí se občas musí léčit dlouhé dny. Zde musí poškozený získat potvrzení o úraze, který se stal v daný den, v konkrétním spoji a odškodnění se vede proti dopravnímu podniku v rámci jeho pojištění odpovědnosti. Zde má poškozený nárok na všechny újmy – bolestné, ztrátu na výdělku, cestovné, ošetřovné, ztížení společenského uplatnění či psychickou újmu.

Zdroj: Vindicia

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ