Jak fungují odložené platby

13.11.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Za necelé dva měsíce jsou tu Vánoce. Většina Čechů se proto začíná shánět po vánočních dárcích. Při nákupech lze také čím dál častěji využít tzv. odložené platby.

I když Češi holdují nákupům přes internet často a ve velkém, stále řada z nich nevěří platbám předem bankovním převodem anebo platebním branám. Mnoho z nich právě proto volí možnost dobírky, kterou by ale podle některých měly postupně začít nahrazovat odložené platby.

Jak funguje odložená platba za zboží?

Zboží na e-shopu vložíte do nákupního košíku a následně přejdete k možnostem platby a vyberete odloženou platbu, která bývá označena Zaplatím za 14 dní. Po doručení zásilky budete mít 2 týdny na to, abyste za zboží zaplatili. Do data splatnosti jste v bezúročném období. Odložená platba vás tedy vyjde výhodnější než např. půjčka

„Odložená platba roste z poměrně malého základu pravidelných uživatelů, ale o to rychleji nabírá na síle. Dokáže totiž vhodným způsobem spojit výhody pro zákazníka i pro e-shop. Zákazník zaplatí až za rozbalené zboží ve chvíli, kdy si ho chce nechat, e-shop pak není tolik omezen platebními metodami navázanými na dopravu pomocí třetích stran, jako je třeba dobírka, a dostává peníze od zákazníků rychleji,“ zmiňuje Adam Kolesa, CEO platební služby MALL Pay. Dále ještě dodává:

„Obliba odložené platby pochopitelně koreluje s celkovým počtem online nákupů v jednotlivých městech. Zákazníci si obecně pochvalují možnost platit až po vyzkoušení zboží nebo skutečnost, že nemusí při jeho vyzvednutí u kurýra nebo převzetí na poště či pobočce řešit, zda s sebou mají hotovost nebo platební kartu.“

Kdo u nás umožňuje odložené platby?

Službu umožňují tyto společnosti:

  • MALL Pay
  • Twisto
  • FerBuy

Jak fungují odložené platby: poplatky, MALL Pay, Twisto

Zdroj: Shutterstock

Výhody odložených plateb

  • Za zboží zakoupené na internetu neplatíte nic předem,
  • za zboží zaplatíte až ve chvíli, kdy jej rozbalíte, prohlédnete a vyzkoušíte (pokud s ním nejste spokojeni, můžete ho vrátit),
  • takto nakupovat můžete, i když ještě nemáte peníze na účtu, čili před výplatou apod.

Odložené platby jsou navíc zdarma, poplatky však hrozí v případě, kdy nedodržíte datum splatnosti. Služby však datum splatnosti vždy připomínají.

Úhrada odložených plateb po splatnosti

Pokud by se vám však platba v době splatnosti nehodila, u služby Twisto ji lze ještě odložit. Učinit tak můžete prostřednictvím Twisto účtu za podmínky, že zaplatíte alespoň 10 % z celkové útraty. Zbylých 90 % si můžete odložit do dalšího měsíce. Tato možnost je však zpoplatněna. Sazba se odvíjí podle odkládané částky.

Problém však nastává, pokud si platbu neodložíte a začnete dělat mrtvého brouka. V takovém případě je u Twisto poplatek za zaplacení faktury 5 dní po splatnosti 150 Kč. Za 25 dnů se však částka vyšplhá na 550 Kč, a pokud nezaplatíte ani po 30 a více dnech, poplatek bude činit 650 Kč + 10 % z celkového vyúčtování nebo ceny objednávky. Zmíněných 10 % má tvořit náklady na vymáhání částky prostřednictvím inkasních agentur.

U společnosti MALL Pay 5 dní po datu splatnosti budete dlužit 100 Kč. Poplatek se s každými dalšími 5 dny o 100 Kč zvyšuje.

Maximální limit pro odložené platby

Odložené platby mají tu nevýhodu, že u nich existuje limitní částka, kterou lze tímto způsobem uhradit. Např. u služby MALL Pay je to 2000 Kč na první nákup. Tento limit se však postupně zvyšuje, odloženou platbou však můžete prozatím zaplatit maximálně ve výši 15 000 Kč. U Twisto je to 10 000 Kč za rok včetně stornovaných objednávek.

 

Kdo a kde nejčastěji využívá odložené platby?

Službu mají nejraději lidé ve velkých krajských městech. Jednoznačně vede Praha, kde zákazníci udělají asi třikrát více transakcí než v Brně nebo Ostravě. Využívaná je však po celé České republice a v penetraci se neliší od jiných platebních metod.

V 55 % případů odloženou platbu prostřednictvím MALL Pay využívají ženy, ve 45 % muži. Zajímá především zákazníky v produktivním věku - 58 % uživatelů MALL Pay je ve věku od 25 do 44 let. Není však bez zajímavosti, že skoro pětina uživatelů je starších 55 let. Nejsilnější skupinou zákazníků, které odloženou platbu využívají, jsou matky a otcové s menšími dětmi. Právě univerzálnost této platební metody je pro obchodníky velkým lákadlem.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel