Průmyslová výroba v eurozóně v září překvapivě vzrostla

13.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. listopadu (ČTK) - Průmyslová výroba v eurozóně se v září překvapivě zvýšila, i když růst proti srpnu činil pouze 0,1 procenta. Vzrostla tak už druhý měsíc po sobě. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat. Pokles v Německu a v Itálii v září vyvážil růst ve Francii a Nizozemsku. Meziročně ale průmyslová výroba v zemích eurozóny vykázala pokles o 1,7 procenta.

Analytici předpokládali, že výroba se v září o 0,3 procenta sníží. V srpnu výroba vzrostla o 0,4 procenta, za červenec naopak zaznamenala půlprocentní pokles. Nečekaný růst za měsíc září analytici podle agentury Reuters hodnotí jako pozitivní závěr třetího čtvrtletí po jeho slabém začátku.

Zářijová hodnota odpovídá odhadu růstu hrubého domácího produktu (HDP) v eurozóně, který Eurostat na třetí čtvrtletí prognózoval na 0,2 procenta. Zpřesněnou zprávu o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) za období červenec až září vydá statistický úřad ve čtvrtek.

Německá průmyslová výroba, která spoléhá na export, ve čtyřech měsících z šesti klesla vlivem americko-čínské obchodní války. V září se snížila o 0,1 procenta. V Itálii se v září výroba snížila o 0,4 procenta. Výkon celého bloku vyrovnaly výsledky z Francie, kde výroba vzrostla o 0,3 procenta, a z Nizozemska s růstem o 1,2 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK