Co se v roce 2020 mění u eReceptu a lékařských předpisů?

10.02.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Berete pravidelně léky na předpis? Pokud ano, mohlo by vás zajímat, co se u vystavování receptů v roce 2020 změnilo. Jak dlouho je navíc eRecept platný? A kolik léků lze vystavit na jeden?

Vydávání elektronických receptů je povinné od 1. ledna 2018. Lékařům za nevyužívání elektronické preskripce od roku 2019 hrozí pokuty. Sám o sobě však eRecept funguje již od roku 2011. Změny v této oblasti pak přišly s novou vyhláškou č. 329/2019 Sb., o předepisování léčivých přípravků při poskytování zdravotních služeb, která začala až na výjimku platit 1. ledna 2020.

Elektronický recept na papíře?

Elektronický recept na léky si můžete nechat zaslat prostřednictvím emailu nebo SMS. Lze jej navíc zobrazit i v aplikaci Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Dále jej můžete obdržet i na papíře. Ve skutečnosti však nedostanete klasický tištěný recept, ale tzv. papírovou průvodku s 12místným alfanumerickým kódem, díky kterému se může lékárník dostat k vystavenému elektronickému receptu. Pacient si může léky vyzvednout v jakékoliv lékárně.

Výdej léků na předpis 2020: délka platnosti, kolik přípravků

Zdroj: Shutterstock

Jak dlouho je platný lékařský předpis?

Běžný elektronický recept má platnost 14 kalendářních dní, pokud lékař neurčí jinak. Od 1. ledna 2020 se navíc doba, během které si pacient musí recept vyzvednout, počítá ode dne, který následuje po dni vystavení. Dříve se přitom lhůta počítala ode dne vystavení.

S vyhláškou také došlo ke změně platnosti předpisu na antibiotika a antimikrobiální chemoterapeutika, která se dříve musela vybrat nejpozději do 5 dnů, vyjma léčivých přípravků, které slouží k místnímu užití. Doba platnosti se u nich však prodloužila také na 14 kalendářních dnů.

Recepty, které spadají do kategorie neodkladné nebo akutní péče anebo jsou předepsány lékařem na pohotovosti, mají i nadále platnost pouze 1 kalendářní den. Pokud je vám vystavili v neděli, musíte si je vybrat nejpozději v pondělí večer.

Pravidla opakovacích receptů zůstávají stejná. Opakovací lékařský předpis platí 6 měsíců. Lékař však může platnost prodloužit až na 1 rok.

Jak se může prodloužit platnost předpisu na léky?

Jak dlouho je recept platný, byste měli vždy najít v emailu, SMS anebo na papírové průvodce s kódem, popř. na papírovém předpisu. Dobu platnosti lékařského předpisu může prodloužit předepisující lékař. U receptů s platností 14 dnů je však prodloužení možné nejdéle na 1 rok.

Dále také může platnost prodloužit i lékárník, a to např. pokud není přípravek skladem v lékárně. Jestliže je původní předpis ještě stále platný, lékárník může pořídit výpis z receptu, čímž prodlouží jeho platnost o dalších 14 dnů.

 

Kolik léků lze předepsat na jeden eRecept?

Na jeden elektronický recept lze nově předepsat pouze jeden druh léčivého přípravku. Lze jej přitom však i nadále vystavit jako opakovací.

U klasických papírových receptů, které je možné za určitých okolností vystavovat i nadále, může lékař předepsat dva léčivé přípravky. Činit tak může maximálně do 31. května 2020. Od 1. června se bude i na listinný lékařský předpis uvádět pouze jeden druh léčiva.

Recepty s modrým pruhem: počet přípravků, doba platnosti

Léčivé přípravky, které spadají pod § 13 zákona o návykových látkách, mohou být vydány pouze na recept nebo žádanku označenou modrým pruhem. Na recept lze předepsat pouze jeden druh léčivého přípravku, u žádanky je přitom možných až pět.

Předpis nebo žádanka jsou také platné maximálně 14 kalendářních dnů. I zde však lékař může určit delší dobu, nanejvýš však 30 dní.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: Spotřebitel