3 tipy, které vám při koupi mobilního telefonu ušetří peníze

26.11.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chytrý mobilní telefon. Jedno z nejčastěji používaných zařízení, bez kterého si to spousta lidí v dnešní době nedokáže představit. Na trh přicházejí pořád nové a nové modely a jejich vývoj jde obrovskou rychlostí dopředu. Smartphony se staly spotřební záležitostí a mnoho lidí už za ně utratilo spoustu peněz. 

Provedli jsme skromný výzkum a zeptali jsme se dvaceti náhodných uživatelů smartphonů od osmnácti do padesáti let, jak často průměrně kupují nový telefon. Výsledek vyšel na 2 roky a 8 měsíců. Chytré mobilní telefony stojí tisíce až desetitisíce, na trhu jsou i smartphony s cenou nad sto tisíc. V každém z případů nákup nemusí být pro každého malá investice. Máme pro vás 3 tipy, které vám při výběru mohou ušetřit peníze.

Mobilní telefony

Zdroj: Depositphotos

1. Rozbalený nebo repasovaný mobil nemusí být špatný 

Musíte kupovat nový? Řada obchodů nabízí za zvýhodněnou cenu již rozbalené, použité nebo servisované zařízení či zařízení s vadou na kráse, která nemá vliv na funkčnost. Máte možnost si například pořídit velmi slušný repasovaný smartphone za velmi dobrou cenu. Pokud vám nevadí, že nejste první, kdo si telefon rozbalil, možná by vám mohlo ušetřit spoustu peněz podívat se po takovýchto mobilech. 

Na e-shopech, které takové zboží nabízí, najdete tabulku kategorií, podle kterých daný obchod své zboží řadí. Většinou je to od A do C, kdy A je v nejlepším a C v nejhorším stavu. Kritéria kategorizace produktů se obvykle v různých obchodech liší, proto je potřeba pečlivě vysledovat kritéria daného obchodu a přečíst si podmínky případného vrácení nebo výměny zboží. Doporučujeme také přečíst  nezávislé recenze od zákazníků. 

2. Akce, slevy nebo nabídky operátora 

Sledujte ceny a akce 

Když budete sledovat cenu vašeho vysněného smartphonu v různých obchodech, může vám to také ušetřit finance. Obchody mají i nejrůznější akční nabídky, některé e-shopy navíc poskytují možnost hlídání ceny, kdy vám přijde upozornění při slevě na e-mail. Za zmínku stojí například i slevy v období Black Friday. Tady je ale také dobré sledovat předchozí vývoj ceny, protože obchody běžně své nabízené zboží těsně před velkými akcemi zdraží, aby pak pro zákazníky akční cena vypadala atraktivněji. 

Čtěte také: Kdy budou mít obchody zavřeno? 

Starý za nový 

Jsou na trhu i obchody nabízející nový telefon se slevou za výkup vašeho stávajícího. Někdy bývají tyto nabídky limitované časem. Podle stavu vašeho zařízení vyčíslí, kolik jsou ochotní vám nabídnout zpět. 

Nabídka operátora 

Váš mobilní operátor nabízí výborný telefon za velmi nízkou cenu? Takové nabídky se zpravidla pojí s několikaletou smlouvou na jejich tarif. Pokud vám ale nevadí se takto zavázat a jste přesvědčeni, že budete s operátorem dále spokojeni, může to pro vás být velmi dobrá cesta, jak ušetřit a zároveň přijít k ještě lepšímu zařízení, než po kterém jste se původně rozhlíželi. 

Čtěte také: Kdo vlastní naše mobilní operátory? 

3. Odolné telefony 

Pokud se vám často stává, že si musíte koupit nový smartphone z toho důvodu, že jste si ho třeba utopili nebo jinak fyzicky zničili, je možná na místě uvažovat o telefonu, který se před hrubějším zacházením jen tak nezalekne. 

Ano, odolné telefony jsou těžší a jejich váha jde v kapse dost znát. Ne každému se také může zamlouvat jejich nedecentní vzhled připomínající obrněný tank, ale takovýto smartphone vás při nepohodě může slušně podržet. Nezničí se při každém pádu a výhodou často bývá i velmi dobrá kapacita baterie, takže s ním na jedno nabití vydržíte i několik dní. 

Spadne vám do bláta? Umyjete ho v umyvadle. 

Díky certifikaci proti vniknutí prachu a vody ho jen tak neutopíte. To, jak moc je telefon odolný proti vniknutí cizích částic a vody, se značí podle certifikace IP. Níže je přehledná tabulka (Mezinárodní standard IEC 60529): 

Ochrana proti vniknutí cizích těles 

IP 0x

Nechráněno

IP 1x

Ochrana před vniknutím pevných cizích těles
o průměru 50mm a větších a před dotykem hřbetem ruky.

IP 2x

Ochrana před vniknutím pevných cizích těles
o průměru 12,5mm a větších a před dotykem prstem.

IP 3x

Ochrana před vniknutím pevných cizích těles
o průměru 2,5mm a větších a před dotykem nástrojem.

IP 4x

Ochrana před vniknutím pevných cizích těles
o průměru 1mm a větších a před dotykem drátem.

IP 5x

Ochrana před prachem a před dotykem drátem.

IP 6x

Zařízení je prachotěsné a je chráněno před dotykem drátem.

 

Ochrana proti vodě 

IP x0

Nechráněno

IP x1

Svisle kapající

IP x2

Kapající ve sklonu 15 stupňů

IP x3

Kropení, déšť

IP x4

Stříkající

IP x5

Tryskající

IP x6

Intenzivně tryskající

IP x7

Dočasné ponoření

IP x8

Trvalé ponoření za podmínek, jaké výrobce určí 

 

Z tohoto je tedy patrné, že nejlépe chráněný mobil má certifikaci IP 68

Moderní odolné smartphony se nemusí stydět za svůj výkon ani fotoaparát. Když budete pečlivě vybírat, najdete odolného a zároveň výkonného pomocníka, který vám ušetří peníze oproti nahrazování rozbitých a utopených mobilů. 

Štítky:

Autor článku

Ondřej Bala


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 17 krát

Články ze sekce: Spotřebitel