Ukrajinský zaměstnanec české firmy dostal povolávací rozkaz. Co to pro zaměstnavatele znamená?

04.03.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jaké jsou povinnosti zaměstnavatele a jaká jsou práva a povinnosti ukrajinského zaměstnance, který musí narukovat do armády? Je nutno ukončit jeho zaměstnání? Jak je to s návratem do práce?  

Ukrajinci jsou nejpočetnější národností menšinou v ČR, je jich tu dokonce více než Slováků. Mnohé firmy a jejich provozy stojí na jejich pracovní síle. Na Ukrajině však vypukl válečný konflikt a mnoho ukrajinských mužů muselo a bude muset narukovat do armády svého státu.

Zaměstnanec musí povolávací rozkaz uposlechnout, neboť jinak by se vystavoval trestnímu postihu od svého státu. Na jeho straně nastává tzv. překážka v práci. Nemůže vykonávat svou práci pro zaměstnavatele.

Válka na Ukrajině

Zdroj: Depositphotos

 

Zákoník práce nepamatuje na podobou situaci úplně přesně, ale i tak je vše podstatné jasné 

Není úplně zřejmé, zda jde v dané situaci o překážku v práci v souvislosti s brannou povinností, protože její úprava v zákoníku práce je mířena spíše na české státní občany: "Zaměstnanci přísluší od zaměstnavatele pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu, je-li zaměstnanec povinen dostavit se k příslušnému vojenskému správnímu úřadu v souvislosti s výkonem branné povinnosti."

Nicméně i takto, jak je napsáno v zákoníku práce, je možno kvalifikovat situaci ukrajinských mužů, kteří dostali povolávací rozkaz, plní si přece svou brannou povinnost. Nebo jde spíše o tzv. jinou (zákoníkem práce výslovně nejmenovanou) důležitou osobní překážku v práci zaměstnance. I právníci na to mají různé pohledy, ale asi to není pro praxi významné. Každopádně musí zaměstnavatel zaměstnance uvolnit a omluvit jej v práci (v zaměstnání). A zaměstnanci nevzniká nárok po dobu nepřítomnosti v práci nárok na náhradu mzdy, jde tedy o neplacenou překážku v práci.

Zaměstnavatel musí být uvědoměn a překážka v práci mu musí být prokázána

Existenci překážky v práci je zaměstnanec povinen zaměstnavateli prokázat. To platí i v jiných situacích. Není předepsána písemná forma. Pokud zaměstnanec nepředloží zaměstnavateli listinu obsahující povolávací rozkaz, aby si ji mohl okopírovat, může stačit ústní omluva, ale zaměstnanec by měl kopii listiny zaměstnavateli po vzájemné domluvě co nejdříve třeba cestou nafaxovat nebo mu mailem zaslat její sken. Nelze však, aby se ukrajinský zaměstnanec prostě sebral a odjel bez vysvětlení do své vlasti.

Pokud zaměstnanec zaměstnavateli překážku v práci neprokáže, aspoň třeba telefonicky neoznámí a neprokáže povolávacím rozkazem dodatečně, může být nepřítomnost v zaměstnání vyhodnocena jako neomluvená absence. A tu může zaměstnavatel potrestat rozvázáním pracovního poměru. V závislosti na její délce výpovědí nebo i okamžitým zrušením pracovního poměru.

Tip: Neomluvené absence: postihy, výpověď, krácení dovolené

Ale tady by v praxi mohl vzniknout problém na straně zaměstnavatele s prokázáním doručení výpovědi nebo zrušení pracovního poměru zaměstnanci. Je proto na místě, aby si zaměstnavatel a zaměstnanec vyšli navzájem vstříc, aby spolupracovali. Hodně firmám přinese absence ukrajinských zaměstnanců potíže, ale jistě mají pro jejich službu v armádě při obraně vlastni pochopení.

Pracovní poměr nemusí, ale může být skončen dohodou

Není tedy nutné ukončit pracovní poměr, nicméně i na tom se mohou zaměstnavatel a zaměstnanec dohodnout. Zaměstnanec se třeba už nebude chtít vrátit do ČR a pokud přežije bojové nasazení, upřednostní zapojit se do prací na obnově infrastruktury země. Nedojde-li k uzavření písemné dohody o rozvázání pracovního poměru, tak pracovní poměr nadále trvá.

Zaměstnanec je po dobu ode dne, kdy obdržel povolávací rozkaz, až do doby 2 týdnů po skončení vojenské služby chráněn před výpovědí od zaměstnavatele. Smí dostat výpověď jen, pokud se zaměstnavatel ruší nebo přemísťuje (ne pro nadbytečnost), pokud porušil před narukováním zvlášť hrubým způsobem pracovní kázeň nebo pro zvlášť hrubé porušení režimu práce neschopného zaměstnance. Pak mu zaměstnavatel může dát výpověď, i když je zaměstnanec v ochranné době. Jenže zase by nejspíše vznikl problém s doručením výpovědi, pokud by ji nedostal zaměstnanec přímo oproti předložení povolávacího rozkazu.

V souvislosti s cizinci je však ještě třeba upozornit na to, že pracovní poměr cizince končí

  • dnem, kterým má skončit jejich pobyt na území České republiky podle vykonatelného rozhodnutí o zrušení povolení k pobytu,
  • uplynutím doby, na kterou bylo vydáno povolení k zaměstnání, zaměstnanecká karta nebo povolení k dlouhodobému pobytu za účelem výkonu zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci.

A v souvislosti s rukujícími Ukrajinci nelze zapomenout ani na to, že pracovní poměr zaniká smrtí zaměstnance. To se pochopitelně zaměstnavatel dozví případně až zpětně.

Tip: Kdy budou klientům Sberbank vyplaceny peníze a kým?

Náhrada za bojující Ukrajince - jak ji sjednat?

Bude-li zaměstnavatel přijímat za rukující ukrajinské zaměstnance náhradu, musí si dát pozor, jak a na jak dlouho s nimi uzavře pracovní smlouvu, mělo by to být na dobu určitou - na dobu do návratu zaměstnance, za kterého se sjednává náhrada, do práce. Jinak mu může dojít k tomu, že bude mít dva lidi na stejné místo. A pak bude mít problém s řešením takové situace.

Na co má zaměstnanec nárok po návratu z války?

Nicméně zaměstnanec, který byl uvolněn z práce pro svou službu v armádě, nemá po návratu nárok na úplně stejné místo a stejnou práci. Má však nárok na znovuzařazení dle pracovní smlouvy. Sjednaný druh práce a místo výkonu práce musí být dodrženo každopádně. Zaměstnanec však nemá nárok na přidělování přesně identické práce, kterou vykonával dříve.

Vážení čtenáři, situaci na Ukrajině se věnujeme napříč servery, které spadají pod našeho vydavatele, společnost Internet Info. Nabízíme vám výběr některých textů:

POMOC PRO UPCHLÍKY

DOPADY NA ČESKÝ PRŮMYSL EKONOMICKÉ SOUVISLOSTI IT A KYBERBEZPEČNOST RADY NEJEN PRO RODIČE
 

Autor článku

Terezie Nývltová Vojáčková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU