Jak na rozvod dohodou v roce 2023, kolik to bude stát?

26.05.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Přestože se soudy v rozvodových řízeních snaží o lidský přístup, není to vždy jednoduché. Jak na rozvod dohodou? Kolik to bude stát? Co dělat, když máte nezletilé děti?

Všichni víme, jak se manželství uzavírá, protože každý z nás už nejspíše tančil na něčí svatbě. Informace o tom, jak na rozvod manželství, už nám ale zpravidla chybí.

V článku poradí Mgr. Aneta Lachmannová, advokátka projektu pravnipomoconline.cz, jak na rozvod dohodou, který představuje nejrychlejší a nejméně nákladné řešení rozpadu manželství.

Aneta Lachmannová, advokátka

Zdroj: Mgr. Aneta Lachmannová

Co znamená rozvod dohodou?

Pokud je rozhodnutí rozvést se oboustranné a manželé naleznou společnou řeč ohledně péče o děti, jejich výchovy a výživy, stejně tak ohledně svého společného majetku, můžeme mluvit o tzv. rozvodu dohodou neboli nesporném rozvodu.

Tip: Manželé vůči sobě mají vyživovací povinnost: Kdy přetrvá a alimenty „ex“ se platí i po rozvodu?

Proč je dobré se při rozvodu dohodnout?

Když se s manželem/manželkou dohodnete, nebude soud muset zkoumat tzv. příčiny rozvratu manželství. Není třeba tvrdit a dokazovat, kdo za rozpad manželství může. Není potřeba „prát špinavé prádlo“, stačí se pouze shodnout na tom, že spolu v manželství již setrvat nechcete.

Rozvod dohodou, co když máte nezletilé děti?

Máte-li děti, soud vaše manželství nerozvede, dokud se nedohodnete, kdo a v jaké formě bude o děti pečovat, jak se budou stýkat s druhým rodičem, eventuálně na výši výživného a sdílení mimořádných výdajů.

Preferovaná péče je v současné době péče střídavá, která nejlépe (vedle společné péče) reflektuje požadavek na to, aby děti měly vztah s oběma rodiči. Někde to zpravidla kvůli velké vzdálenosti anebo nezájmu některého z rodičů není možné, pak je tu tzv. péče výlučná, kdy je dítě svěřeno jednomu z rodičů a má upraven (širší) styk s druhým rodičem.

Tip: Otec dětí odmítá platit výživné. Co můžete dělat?

Jak je to se společným jměním manželů při rozvodu dohodou?

V neposlední řadě se vyplatí dohodnout se už jenom proto, že nebudete muset společné jmění manželů vypořádávat v samostatném řízení, které je zpoplatněno částkou 2000 Kč. Připlatíte si i za každou nemovitost a/nebo obchodní závod. Zákon sází na to, že se manželé spíše dohodnou, než aby dávali státu na soudních poplatcích nemalou částku z hodnoty majetku.

Nezapomínejte ani na to, že pokud majetek do tří let od rozvodu manželství nevypořádáte, stanete se podílovými spoluvlastníky nemovitých věcí a výlučnými vlastníky těch movitých věcí, které užíváte pro svou potřebu a potřebu své rodiny.

Zdroj: Shutterstock

Jak dlouho musí trvat manželství, jestliže se chcete rozvést dohodou?

Manželství musí trvat nejméně jeden rok. Podat návrh na rozvod můžete i dříve než rok po svatbě, nicméně rozvod by nebyl možný dohodou, ale pouze formou rozvodu sporného. Není nutné, abyste s manželem bydleli odděleně. 

Návrh na rozvod je potřeba podat u okresního soudu v místě, kde měli manželé poslední společné bydliště, pokud zde jeden z páru stále žije.

Kolik stojí řízení o rozvod manželství dohodou?

Řízení o rozvod manželství dohodou vás bude u soudu stát 2000 Kč.

Nezapomeňte do dohody o vypořádání majetku uvést všechny bankovní účty, spoření, ale také všechny závazky (úvěry atp.), které jste za manželství měli. Mějte na paměti, že nedohodnete-li se i s věřitelem (např. bankou), že úvěr přebírá jen jeden z vás, zůstáváte formálně také dlužníkem a plnění zaplacené věřiteli budete muset na základě závazku vyplývajícího z dohody o úpravě majetkových poměrů po manželovi vymáhat.

Pokud soudu dodáte potřebné dokumenty a návrhy, bude pak řízení poměrně rychlé. Soudy zpravidla účastníky (manžele) poučují o právech a povinnostech a vedou řízení více či méně formálně.

Rada závěrem – nejste jediní, kdo se rozvádí

Pokud právě přemýšlíte o rozvodu, mějte na paměti, že to již dávno není tabu a je to věc víceméně běžná. V Česku se rozvádí zhruba polovina manželství. Pokud navíc patříte k té šťastnější skupině manželů, která se společně dohodne na budoucí péči o děti a na rozdělení společného majetku, máte tu nejtěžší část již za sebou a zbytek (právní stránka rozvodu) nemusí se správnými informacemi znamenat žádné komplikace a složitosti.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel