Televizní poplatky stoupnou méně, platba za příjem vysílání přes internet zůstala

21.05.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Ministerstvo kultury překládá po zpracování připomínek na vládu návrh zákona, který má zvýšit televizní a rozhlasové poplatky. Platit by měl již od začátku příštího roku a počítá s tím, že za veřejnoprávní televizi a rozhlas budou platit i jejich diváci a posluchači na internetu.

O původním návrhu jsme psali již v loňském roce. Některé věci se však z původního plánu Ministerstva kultury změnily. Účelem návrhu je podle resortu reagovat na technologický vývoj, kdy jsou televizní a rozhlasové služby čím dál více využívány prostřednictvím internetu na chytrých zařízeních. 

Dalším důvodem je podle předkládací zprávy rovněž potřeba zajistit kvalitní rozhlasové a televizní vysílání, a to formou navýšení sazeb poplatků. Současné poplatky již nejsou dostačující, jelikož se náklady v oblasti televizního a rozhlasového vysílání v poslední době podstatně zvýšily.

Zdroj: Depositphotos

Návrh Ministerstva kultury instituce kritizovaly

Novela vyvolala kritiku nejen u veřejnosti, ale také u orgánů, které se k návrhu mohly vyjádřit v připomínkovém řízení. Například Ministerstvo vnitra současně s Hospodářskou komorou ČR (HKČR) kritizovaly návrh za to, že by měli poplatníci odvádět televizní a rozhlasové poplatky za zařízení, která nejsou primárně pořizována pro tyto účely. Jedná se například o mobilní zařízení, notebook nebo tablet.

Zároveň HKČR uvedla, že podle jejího názoru se jedná spíše o novou daň za využívání internetu nebo za vlastnictví těchto zařízení.

Televizní poplatky vzrostly naposledy v roce 2008 na 135 Kč za rok. Výše rozhlasového poplatku se upravovala naposledy v roce 2005, kdy vzrostl na 45 Kč.

Poplatek domácnosti současně odvádí pouze z jednoho televizního a rozhlasového přijímače, a to i tehdy, když těchto zařízení mají více. Toto pravidlo má být i nadále zachováno.

Čtěte také: Odvádění televizních a rozhlasových poplatků za mobil či notebook je nesmysl, kritizují návrh instituce

Navrhovanou výši televizního poplatku Ministerstvo kultury snížilo, rozhlasový poplatek nikoliv 

Ještě v loňském roce MK navrhovalo, aby se měsíční televizní poplatek navýšil na 160 Kč. Nakonec došlo ke změně, nově má televizní poplatek od 1. ledna 2025 činit 150 Kč.

Rozhlasový poplatek zůstal ve stejné výši jako v původním návrhu. Od 1. ledna 2025 má vzrůst na 55 Kč.

To, zda opravdu budou tyto částky od příštího roku platit, záleží na tom, zda projdou legislativním procesem.

 

Poplatky se začnou valorizovat podle vývoje inflace

Další novinkou bude také nový postup pro zvyšování poplatků. Nově se totiž mají valorizovat poplatky o 6 % vždy k 1. červenci kalendářního roku následujícím po roce, v němž součet inflace za předchozí období od posledního zvýšení poplatku překročí 6 %.

Nově se bude také platit za zařízení, která umožňují přehrávání mediálního obsahu

Doposud se poplatek nevztahoval na jiná zařízení než televizory nebo rádiové přijímače. Od roku 2025 se mají poplatky vztahovat také na zařízení, která umožňují přehrávání mediálního obsahu. Nebude se však platit za každé takové zařízení. Poplatek bude pouze jeden za všechna taková zařízení v domácnosti. Pokud poplatek již domácnost platí za TV, další poplatek za jiné chytré zařízení platit nebude.

„Navržený koncept novely má potenciál udržet stabilní financování České televize v delším horizontu a umožní nám zahájit transformaci do moderní digitální instituce,“ řekl generální ředitel České televize Jan Souček.

Ministerstvo kultury navýšilo počet zaměstnanců, od kterého jsou zaměstnavatelé povinni odvádět poplatky 

V původním návrhu Ministerstva kultury bylo uvedeno, že od poplatku budou osvobozeni zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají maximálně 5 zaměstnanců. Poplatky tak měli hradit zaměstnavatelé zaměstnávající 6 a více zaměstnanců. 

Současný návrh stanovuje povinnost platit poplatek pro zaměstnavatele, kteří mají minimálně 25 zaměstnanců.

Výše poplatku se bude odvíjet od počtu zaměstnanců. Čím více zaměstnanců, tím bude poplatek vyšší.

 Počet zaměstnanců

Násobek poplatku

1–24

25–49

50–99

10×

100–199

20×

200–249

30×

250–499

70×

500+

100×

Poskytovatelé internetu musejí na požádání sdělit, s jakými zákazníky uzavřeli smlouvu

Dále Ministerstvo kultury zavádí povinnost pro poskytovatele internetového připojení. Ti musejí na požádání sdělit České televizi nebo Českému rozhlasu, se kterými odběrateli uzavřel smlouvu o poskytování internetového připojení. Poskytovatel připojení může po České televizi požadovat náklady, které mu vznikly se splněním žádosti.

V nejbližší době návrh projedná vláda. Účinnost zákona je navrhována od 1. ledna 2025.


Čtěte také:

Dá se vydělat na alkoholu? Některé edice whisky nebo koňaku mohou přinést až stonásobné zhodnocení

Zaměstnavatelé těžící z nelegální práce mají kromě pokuty viset na úřední desce

Ve Sberbank leží nevyzvednuté dvě miliardy. Na jejich výplatu zbývá poslední měsíc

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: DANĚ