Mzdová kalkulačka 2024: rychlý výpočet čisté mzdy

Výpočet čisté mzdy v roce 2024 ovlivní vládní konsolidační balíček, který po schválení přinese mnoho změn. 

Základní verze kalkulátoru slouží k orientačnímu výpočtu měsíční čisté mzdy v roce 2024. Rozšířená verze pak zobrazí i položky, které se uplatní při ročním zúčtování. 

Jaké změny ovlivní výpočet mzdy v roce 2024? 

  • I nadále zůstává daň z příjmů ve výši 15 %, od vysokých příjmů 23 %. Mění se ovšem samotný limit pro zvýšení daně na 23 %.
    Zatímco v roce 2023 činil limit 48násobek průměrné mzdy, v roce 2024 je limit ve výši 36násobek průměrné mzdy. Pro rok 2024 je tedy limit příjmů 1 582 812 Kč ročně, což odpovídá částce 131 901 Kč měsíčně. Tato změna znamená odvod daně ve výši 23 % i z nižších příjmů (základu daně), než tomu bylo dříve. 
  • Konsolidační balíček dále zvyšuje odvod nemocenského pojištění o 0,6 %, čímž se zaměstnancům zvýší celkový odvod na sociální pojištění z 6,5 % na nových 7,1 % z hrubé mzdy.
  • Od roku 2024 se ruší sleva na studenta ve výši 4020 Kč ročně (335 Kč měsíčně) a omezuje se sleva na manžela bez vlastního příjmu do 68 000 Kč ročně a to pouze pro případy, kdy je v rodině dítě do tří let věku. O tuto slevu na dani tak přicházejí všichni, kteří tuto podmínku nesplní, například lidé starající se o starší děti či osoby s postižením a nemohou tak mít vlastní příjmy.
  • Od roku 2024 dochází také ke zrušení slevy na dani školkovné, rodiče si tak nebudou moci odečíst náklady na školku až do výše minimální mzdy na každé dítě.
  • Zruší se také možnost odečtu za zaplacené příspěvky odborům a za úhrady za zkoušky.
  • Výpočet čisté mzdy také ovlivňuje výše minimální mzdy. Ta je pro rok 2024 stanovena na částku 18 900 Kč.


Pokud vás zajímá výpočet čisté mzdy v roce 2023, podívejte se do naší kalkulačky.

Orientační kalkulačka výpočtu čisté mzdy pro rok 2024


(při používání k soukromým účelům)
Uveďte počet vyživovaných nezaopatřených dětí, na které uplatňujete daňové zvýhodnění.
Bezemisním vozidlem je silniční motorové vozidlo, které používá jako palivo výlučně elektrickou energii nebo vodík, nebo jehož provoz nemá žádné emise CO2. Nízkoemisním vozidlem je silniční motorové vozidlo podle zákona 360/2022 Sb. (emisní limit CO2 do 50 g/km) a není bezemisním vozidlem.
Pokud patříte do uvedené kategorie (státní pojištěnec z pohledu zdravotního pojištění), není pro vás stanovena výše pro odvod zdravotního pojištění minimálně z minimální mzdy.
Výše zaplacených úroků z úvěru ze stavebního spoření nebo hypotečního úvěru na financování vlastní bytové potřeby. U úvěrů uzavřených od roku 2021 lze odčíst maximálně 150 tis. Kč, u dříve uzavřených úvěrů (včetně refinancování) lze odečíst až 300 tis. Kč ze základu daně.
Dary lze odečíst od základu daně ve výši min. 1 000 Kč nebo 2 % základu daně, max. 15 % základu daně. Jako bezúplatné plnění se hodnota jednoho odběru krve oceňuje částkou 3 000 Kč, hodnota odběru orgánu od žijícího dárce nebo jednoho odběru krvetvorných buněk částkou 20 000 Kč.
Dary lze odečíst od základu daně ve výši min. 1 000 Kč nebo 2 % základu daně, max. 15 % základu daně.
Odečítat od základu daně lze příspěvky až nad částku, ze které již není poskytovám státní příspěvek. Celkové příspěvky na daňově podporované produkty spoření na stáří (penzijní a životní pojištění, DIP) a daňově podporované pojištění dlouhodobé péče mohou ročně být v úhrnu max 48 tis. Kč.
Od základu daně lze odečíst až 48 tis. Kč na životní pojištění. Celkové příspěvky na daňově podporované produkty spoření na stáří (penzijní a životní pojištění, DIP) a daňově podporované pojištění dlouhodobé péče mohou ročně být v úhrnu max 48 tis. Kč.



Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát


Související články: