Neplaťte hotovostí. Ušetříte na poplatcích!

28.03.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Před patnácti lety to byla vzácnost, dnes už ji má takřka každý. Řeč je o platební kartě. Stala se běžnou součástí našeho života a používáme ji stále častěji, ovšem často neefektivně. Přečtěte si jak za platební kartu a operace s ní prováděné zaplatit co nejméně.

Ještě v nedávné minulosti vyplácely firmy svým zaměstnancům výplaty v hotovosti, dnes už téměř všichni dostáváme mzdu na účet. Vazba řady lidí na hotovost je však u nás pořád silná. Takže řada Čechů místo toho, aby kartou zaplatili v obchodě, raději vybere hotovost a zaplatí nákup pomocí ní. Na první pohled takřka žádný rozdíl. Problém je však v tom, že poplatek za výběr z bankomatu platí majitel karty, zatímco poplatek za platbu kartou za zboží platí majitel daného obchodu. Z toho plyne základní pravidlo – Chcete li ušetřit na bankovních poplatcích, maximalizujte placení kartou na úkor výběru hotovosti z bankomatu. To samé platí i kartách kreditních. Bezúročné období které kreditní karta svým uživatelům nabízí se totiž u drtivé většiny u nás vydávaných kreditek nevztahuje na výběr hotovosti, zatímco na platbu v obchodech za zboží či služby ano.

Platební karty a poplatky

Základním poplatkem je roční poplatek za kartu (příp. poplatek za vydání karty). Což se týká jak debetních karet, tak i těch kreditních. Výše tohoto poplatku bývá závislá na kvalitě poskytované karty a tím i výši úvěrového limitu. Mezinárodní karta bývá dražší než karta platná pouze v tuzemsku. Počítejte však s tím, že roční vedení vás může stát stovky korun. Banky často nabízejí vedení základní platební karty k účtu zdarma. Dále budete muset platit poplatky za výběr hotovosti v bankomatech. Výběry v bankomatech patřící bance, která kartu vydala, mohou být levnější než v bankomatu cizí banky. Výběry hotovosti mezinárodní kartou v zahraničí jsou výrazně dražší než u bankomatu v ČR. Další účtované poplatky se mohou týkat dodatkové karty, blokace odcizené karty nebo vydání náhradní karty.

Kde můžeme platbu kartou využít:

  • Platba v obchodě - použití platební karty v obchodě je velmi snadné a není třeba se ho vůbec bát. Platba je velmi praktická, protože s sebou nemusíte nosit vysokou hotovost. Karty akceptuje stále větší množství obchodů. Téměř bez výjimky jde o velká nákupní centra a luxusní obchody, ale už i menší obchůdky či lékárny začaly platební karty přijímat. Obchodník vámi předloženou kartu projede speciálním čtecím zařízením, vy zadáte PIN a u starších tipů karet ještě podepíšete stvrzenku.
  • Výběr z bankomatu – jak jsme již psali, výběr z bankomatu není tak výhodný jako platba kartou v obchodě, jelikož za použití bankomatu si banka účtuje poplatek. Postup výběru asi každý již zná, přesto není nikdy na škodu si jej zopakovat. Začnete tím, že vložíte kartu do bankomatu. Ten sám požádá o zadání vašeho osobního kódu PIN.  Jakmile jej zadáte (můžete se splést, ale ne vícekrát, to by bankomat kartu automaticky zablokoval), můžete volit v menu výběr hotovosti přímo částku, kterou chcete vybrat. To je poslední krok před vydáním hotovosti. Během pár okamžiků, kdy bankomat autorizuje vaši platbu, vám vyjede z bankomatu karta. Následně bankomat vydá požadovanou hotovost. Je užitečné nechat si vytisknout i stvrzenka o potvrzení transakce. Pokud budete někdy potřebovat vybírat peníze z bankomatu v cizině, pak se neděste. Postup je zcela shodný, pouze menu nebude v češtině.
  • Platba po internetu - proces platby obvykle probíhá tak, že zákazník při placení na internetu vyplní do formuláře číslo karty, dobu její platnosti, popřípadě další údaje, které jsou přeneseny k obchodníkovi (pomocí kódovaného zabezpečovacího protokolu)  a posléze (rovněž se zabezpečím) do autorizačního střediska karet. Alternativním postupem je, že údaj o čísle karty a době platnosti, případně další kontrolní informace zadává držitel karty do formuláře odesílaného přímo do autorizačního střediska a obchodník se je nedozví. Po autorizaci platby získá obchodník informace o jejím výsledku a v kladném případě je mu po odeslání zboží na účet převedena příslušná částka. Celý přenos je opět zabezpečován kódovacím protokolem.

Tabulka: Srovnání výše poplatků za výběr z bankomatu u našich bank

Název účtu   Banka   Výběr z vlastního bankomatu Výběr z bankomatu jiné banky Výběr z bankomatu v zahraničí
Běžný účet pro FO BAWAG Bank CZ a.s. 6,50 Kč 6,50 Kč 2,5% z vybírané částky, min. 80 Kč
Citione běžný účet CITIBANK 15 Kč 15 Kč 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Sporožirový účet ČESKÁ SPOŘITELNA 6 Kč 25 Kč + 0,5 % 100 + 0,5 % z vybírané částky
Běžný účet ČSOB 5 Kč 25 Kč 80 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Osobní účet - Základ EBANKA 6 Kč 29 Kč 1,5 % z vybírané částky, min. 140 Kč
Běžný účet GE MONEY BANK 2 Kč 35 Kč< 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Osobní účet HVB BANK CR 60 Kč 60 Kč 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Běžný účet KOMERČNÍ BANKA 6 Kč 39 Kč 1 % z vybírané částky, min. 100 Kč
Žirokonto OBERBANK AG 5 Kč 20 Kč< 80 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Postžiro - Klasik POŠTOVNÍ SPOŘITELNA 5 Kč 25 Kč 80 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Běžný účet RAIFFEISENBANK 2 Kč 2 x 19 Kč / každý další výběr 25 Kč 1 % z vybírané částky, min. 125 Kč
Běžný účet VOLKSBANK 2 Kč 25 Kč 75 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Osobní účet WALDVIERTLER SPARKASSE von 1842 5 Kč 25 Kč 80 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Běžný účet ŽIVNOSTENSKÁ BANKA 5 Kč 40 Kč 105 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Zdroj: Srovnání běžných účtů pro fyzické osoby

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ