Výnosy se daní i u životního pojištění

04.06.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Životní pojištění umožňuje odečet zaplacených úroků, ovšem v případě jeho ukončení či výběru  části kapitálové hodnoty musíte počítat se zdaněním. Jaká sazba se kdy použije a jak se zdanění provádí?

Téma týdne: Zdanění se nevyhneme

Primárním cílem životního pojištění je zajistit, finančně zabezpečit, pojištěného člověka a jeho  blízké v případě nepředvídatelných, přesto však u mnohých životních pojištění, tzv. kapitálových pojistek, své vložené prostředky také zajímavě zhodnotí. Rozsah pojistné ochrany stejně jako výše zhodnocení záleží na druhu životního pojištění, který klient uzavře. Za zmínku stojí též možnost  placení příspěvku zaměstnavatelem či odečtu zaplaceného pojistného od daňového základu. Pokud ovšem chcete této možnosti využít musí vaše pojištění splňovat určité podmínky. Základní podmínkou je uzavření pojistné smlouvy minimálně do 60 let věku pojištěné osoby a zároveň trvání pojištění alespoň v období 5 let. O dalších podmínkách si můžete přečíst v našem Průvodci.

Stejně jako úroky z vkladů, také výnosy z životních pojistek jsou zdaňovány. O výši a způsobu zdanění rozhoduje druh výplaty z pojistky, který klient požaduje. Pro jednoduchost budeme předpokládat tři varianty, kdy klient může z pojistky získat peníze.


Výplata kapitálové hodnoty

Pojistník
Ten, kdo uzavřel s pojistitelem pojistnou smlouvu. Má právo dispozice s pojistnou smlouvou a povinnost platit pojistné.


Životní pojištění se skládá se dvou složek  - rizikové a spořící. Zatímco riziková složka zajišťuje pojistnou ochranu, spořící slouží ke zhodnocování prostředků. A právě tato složka včetně zhodnocení tvoří kapitálovou hodnotu pojištění. Pojistná smlouva může umožňovat výplatu části nebo celé kapitálové hodnoty životního pojištění během trvání pojištění.


Výplata při řádném  ukončení smlouvy (dožití)

Pojištěný
Ten, na jehož majetek, život, zdraví nebo odpovědnost za škodu se pojištění vztahuje. V případě pojistné události má právo na pojistné plnění, není-li stanoveno jinak.


Pokud se dožijete konce smlouvy je vám podle druhu smlouvy vyplacena většinou pojistná částka zvýšená o výnosy nebo kapitálová hodnota pojištění. I v tomto případě jsou výnosy zdaněny.


Výplata při předčasném ukončení smlouvy (tzv. odbytné, odkupné)


Životní pojištění se většinou uzavírá na dlouhou dobu, nejen proto je dobré jeho uzavření a hlavně výběr pojistky dobře zvážit. I přes veškerou snahu se však může stát, že jste v průběhu jeho trvání, nuceni z nějakého důvodu pojištění zrušit. Ovšem tento způsob ukončení je z hlediska zdanění ten nejhorší.

Zdanění u pojistných smluv


Obecně platí, že základem daně je vyplacené plnění (výplata kapitálové hodnoty, výplata při dožití, výplata odbytného) snížené o zaplacené pojistné. Sazba daně, která se na rozdíl použije je závislá na příčině ukončení pojistné smlouvy. Zatímco v případě dožití nebo v případě výplaty části kapitálové hodnoty v průběhu trvání pojištění je rozdíl, tedy daňový základ zdaněn sazbou 15 %, při předčasném ukončení smlouvy ze strany pojištěného (pojistníka), kdy klient obdrží odbytné nebo odkupné, se naproti tomu použije sazba vyšší a to 25 %.
Pokud je výplata vyšší než zaplacené pojistné, rozdíl je zdaněn srážkovou daní, kterou pojišťovna srazí při výplatě částky. Zaplacené pojistné lez uplatnit pouze jednou a to bez ohledu, kdo ho zaplatil. Výjimkou je případ předčasného ukončení smlouvy s výplatou odkupného nebo odbytného, kdy se do zaplaceného pojistného nepočítá zaplacené pojistné zaměstnavatelem.

Předčasné ukončení smlouvy je tedy tou nejhorší alternativou, nejen, že se zde použije sazba daně 25 %, ale dá se říci, že také příspěvky zaplacené zaměstnavatelem, které jsou v podstatě pro pojištěného (pojistníka) v tomto případě považovány  za výnos – nelze si je odečíst jako zaplacené pojistné,  budou zdaněny  sazbou 25 %, tedy sníženy o čtvrtinu.

Dříve než se rozhodnete smlouvu z nějakého důvodu ukončit, zvažte zda neexistuje jiné řešení a to především v případě, kdy vám na pojištění přispívá váš zaměstnavatel.

ZdaněníPři uzavírání mnoha produktů je klientům slibováno také zhodnocení. Nemluví se ale o tom, že tyto výnosy jsou také zdaňovány. Čtěte naši rubriku finančních tipů a triků a dozvíte se, jak se postupuje u životního pojištění, penzijního přpojištění či jaká pravidla platí u cenných papírů nebo stavebního spoření.

 

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ