Jak na výměnu poškozených bankovek?

22.05.2008 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


I přes to, že české bankovky se v rámci světového srovnání mohou chlubit velmi dobrým stavem, občas dojde k jejich poškození. Kam se v takovém případě obrátit? Dostanete vždy zpátky jejich celou hodnotu?

Popsané bankovky, špinavé bankovky, ohořelé bankovky, natržené či klidně napůl přetržené bankovky. To všechno můžete spatřit v některých státech. A nebude to ojedinělá zkušenost. I v České republice se s podobnými úkazy samozřejmě občas setkáváme. Není to ale zdaleka tak často a „vandalizmus bankovek“ bývá nižšího stupně. Na otázku proč tomu tak je, odpověděl Pavel Palivec z odboru komunikace ČNB: „Jednak máme kvalitní stroje a jednak se Češi chovají k bankovkám lépe, než v jiných zemích“.  Zdá se tedy, že Češi si k penězům zachovali stále určitý respekt, který například v USA vymizel.


Lze bankovku udat v obchodě?


Přesto se někdy stane, že bankovka se nám chtěně či nechtěně poškodí, a potřebujeme ji vyměnit. Co v takovém případě dělat? Kam se obrátit? Asi první co nás napadne, je zkusit bankovku udat u některého obchodníka. Ale ouha. Již čtrnáct let platná vyhláška ČNB říká, že povinnost přijmout poničené oběživo mají pouze banky. Zda vám je tedy vezme obchod, záleží pouze na benevolenci člověka za pokladnou. Realisticky bráno – spíše na jeho nepozornosti…


Vyhledejte komerční banku


Otázka, která se nabízí hned dále, zní, jestli můžeme s takovými “opotřebovanými“ penězi, zamířit do kterékoli komerční banky. V tomto případě je odpověď naštěstí ANO. Bylo by věru nemilé, kdyby poškozené bankovky přijímalo pouze několik poboček České národní banky. Vyhovět by vám tedy měla jakákoliv banka provádějící pokladní operace, jinak řečeno mající pokladní službu.


Kolik od banky dostanete?


Pokud si někdo myslí, že když si na bankovce vybije zlost a přivede ji do stavu připomínajícího zmláceného fotbalového fanouška, dostane od banky zpátky celou hodnotu, plete se. Bankovní domy mají právo uplatnit srážku za chybějící část necelé bankovky a rovněž srážkové poplatky za danou službu. Výše náhrady, která vám náleží, je stanovena již jednou zmíněnou vyhláškou 37 z roku 1994. Dostanete:

  • plnou hodnotu bankovky - jestliže je celá nebo její předložený zbytek je větší než tři čtvrtiny původní plochy bankovky;
  • polovinu hodnoty bankovky - činí-li předložený zbytek polovinu až tři čtvrtiny původní plochy bankovky;
  • jednu čtvrtinu hodnoty bankovky - činí-li předložený zbytek nejméně čtvrtinu a méně než polovinu původní plochy bankovky;
  • nic -  za zbytek bankovky menší než čtvrtina původní plochy.


Trvanlivost bankovek aneb Spotřebujte do:


I při šetrném užívání a klidném placení se může stát, že bankovka dojde újmy. Papírové peníze nejsou nesmrtelné. Jejich trvanlivost, tzn. jak dlouho vydrží v oběhu, se podle průzkumů pohybuje od  několika měsíců po několik málo let. Číselně vyjádřeno se jedná o 5-24 měsíců. Přesné statistiky k této problematice neexistují, neboť účetní evidence ČNB eviduje bankovky neupotřebitelné. Tedy ty, které již nelze vrátit do oběhu. Není možné rozlišovat, které z nich byly opotřebovány běžným oběhem, a které poškozené jiným způsobem.


Už žádné další změny


K oběživu patří kromě bankovek i mince. Ty se vyznačují podstatně vyšší trvanlivostí. Proto jsme byli třeba svědky stahování papírových padesátikorun. Tímto krokem však aktivity ČNB na poli českého oběživa zřejmě končí. Že by nás v budoucnu čekaly i kovové stokoruny je science-fiction. Důvod? Zavedení eura dříve nebo později.

 

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ