Dovolená na splátky? Ale u které banky?

28.06.2001 | , Lidové noviny
LEASING A SPLÁTKY


Chcete si dopřát dovolenou u moře a nemáte na ni dost peněz? Zde najdete návod, jak na to.

KDE MŮŽETE ZÍSKAT DOVOLENOU NA SPLÁTKY

- spotřebitelský úvěr v bance
- povolené přečerpání konta
- půjčka u splátkových společností
- cestovní kanceláře


1. Spotřebitelské úvěry
Na dovolené většina z nás nechce šetřit. Kdy jindy si dopřát než právě v létě. Pokud se vám během roku nepodařilo našetřit dostatečnou částku, není ještě nic ztraceno. I tak si můžete dovolit odpočinek podle svých představ. Na dovolenou si můžete půjčit v bance. Možností se nabízí hned několik. Za prvé jsou to spotřebitelské úvěry. Mezi ně patří jak půjčky bezúčelové, tak v tomto případě i účelové. Ty totiž mohou sloužit i k úhradě služeb. Bezúčelovou půjčku můžete využít jakkoli podle svého uvážení. Není nutné, abyste bance sdělovali, proč a na co peníze potřebujete. U půjček účelových je nutné doložit, za co peníze "utratíte". Banka vám proplatí fakturu. Úroková míra se pohybuje mezi 11 až 16 %. Záleží na výši dluhu a na tom, jak vás banka ohodnotí. Vždy počítejte s tím, že vyřízení žádosti se může protáhnout. Takže raději návštěvu banky nenechávejte na poslední chvíli. U nižších částek si banky vyhrazují většinou týden na zpracování žádosti. I bankovní úředníci mají dovolenou, takže v letních měsících může být lhůta delší. Aby vám banka peníze dala, potřebuje mít záruku, že jí je také vrátíte. Proto budete muset doložit výši svého příjmu. Takže před cestou do banky si pořiďte potvrzení o výši svého příjmu (v případě manželů i ověřenou výši příjmu druhého partnera) a dva doklady totožnosti. Také platí, že úvěr snáz získá ten, kdo má v bance konto. Z něj se dá vyčíst, kolik peněz vám měsíčně chodí ikolik utratíte. V některých případech také banky vyžadují ručitele, případně vinkulaci depozit ve prospěch banky. Ovšem výdaje za dovolenou většinou nepředstavují nijak horentní částky. Do 100 tisíc korun je požadavek na ručitele spíše výjimkou. Banka zpracuje za poplatek vaši žádost a rozhodne, jestli úvěr dostanete. Také s vámi smluví splátkový kalendář. Doba splácení se liší některé banky mají spodní hranici 24 měsíců. Režim přidělení bezúčelových půjček je stejný. Po přidělení úvěru vám banka poukáže na konto příslušnou částku. Můžete ji čerpat hotovostně ibezhotovostně.


2. Přečerpání konta
Zajímavou možností, jak získat peníze na dovolenou, je kontokorent. O povolené přečerpání konta požádáte jednou, a peníze můžete utrácet průběžně. Pokud tedy bance dluh uhradíte. Tento způsob je nejjednodušší. A také nejpraktičtější. Máte stále k dispozici finanční rezervu, a to se vyplatí nejenom v létě. Kontokorent funguje tak, že si s bankou domluvíte určitou finanční rezervu. Když máte momentálně větší výdaje, jednoduše si peníze půjčíte. Buď si je vyberete v bankomatu, nebo kartou zaplatíte v obchodě. V okamžiku, kdy ve prospěch vašeho konta přijdou nějaké peníze, banka dluh "umaže". Po určité době vám zašle vyúčtování. Pokud tedy chcete odjet na dovolenou a nemáte na ni, rozhodně stojí za to informovat se ve své bance na možnosti získání úvěru nebo si sjednat povolené přečerpání.


3. Splátkové společnosti
Peníze na dovolenou můžete získat iu splátkových společností. Například majitelé O.K. karet získají úvěrový rámec až 75 000 Kč. Pokud si tedy chcete pořídit dovolenou za 40 000 Kč, budete 11 měsíců splácet 3750 Kč a poslední měsíc uhradíte 2275 Kč (pokud nebudete utrácet další peníze). Výše splátek je tedy srovnatelná s půjčkami v bance. Od

Multiservisu můžete získat i úvěr. Pak by měsíční splátka byla o něco nižší - 3673 Kč měsíčně (opět při dluhu 40 000 Kč). Podobné je to i u Home Creditu. Klient může zaplatit zájezd iprostřednictvím karty YES. Funguje jako klasická karta Maestro, takže jí můžete bezhotovostně zaplatit zájezd ve všech CK, které ji akceptují. Je možné také využít spotřebitelského úvěru. Podle Marka Olivy je využíván hlavně u dražších zájezdů. Můžete tak totiž získat až 75 tisíc Kč, zatímco úvěrový rámec karty je mezi 20 000 až 30 000 Kč. Splátky jsou stále stejné - 4 % úvěrového rámce. Je tedy jedno, jestli si půjčíte 5 nebo 20 tisíc. A konkrétní příklad - zájezd za 40 000 Kč. V hotovosti musíte zaplatit 20 % (úvěr je tedy 32 000 Kč). Ve 12 měsíčních splátkách zaplatíte vždy 3206 Kč.


4. Cestovní kanceláře
Některé cestovní kanceláře umožňují svým klientům zájezd na splátky. Většinou spolupracují přímo s bankami (jako je tomu u CK Fischer) nebo se splátkovými kancelářemi (Čedok). Některé půjčují "na vlastní pěst". Klient, který má zájem o půjčku, vyplní vCK formulář. Ta ho pošle do banky, kde vkrátké době sdělí, jestli má klient možnost získat půjčku. Pak všechno probíhá stejně jako při individuální žádosti. Tato služba se začíná rozšiřovat. Petr Ulrych z Čedoku uvádí, že v loňském roce, kdy spolupracovali sČeskou spořitelnou, si dovolenou na splátky pořídilo asi 1000 klientů. Celkový počet prodaných zájezdů byl přitom více než 180 tisíc. V cestovní kanceláři Fischer využilo této možnosti zhruba pět procent klientů. S nabídkami na výhodné půjčky se můžete setkat i v různých inzerátech. Vždycky je lepší postupovat obezřetně. Pokud máte alespoň nějaký stálý příjem, máte šanci získat úvěr v bance. A také jistotu, že nenaletíte podvodníkovi.


Měsíční splátky dovolené na úvěr 40 tisíc Kč

BANKA

 

DOBA SPLATNOSTI 12 MĚSÍCŮ

DOBA SPLATNOSTI  18 MĚSÍCŮ

měsíční splátka

úrok

 

měsíční splátka

Komerční banka

3868

12,5 % (A)

2608

14 % (A)

ČSOB

361030 (B)

15 %

2495

40 (B) 15 %

Raiffeisen Bank

3716,30 (C)

16 %

2579,60

16 % (C)

GE Capital Bank*

-

-

-

-

Bank Austria Creditanstalt**

-

12 % (D)

-

12,5 % (E)

Union banka

3572,70

13 %***

2457,90

13 %***

Česká spořitelna

3602

12,10 %

2467

12,10 %

Citibank**

-

16 až 19 %

-

16 až 19 %

Pozn.: * poskytuje až od splatnosti 24 měsíců, s úrokem 19 % by byla výše měsíční splátky 2016,30 Kč po dobu dvou let ** minimální objem půjček od 50 000 Kč, úroková sazba záleží na velikosti půjčky; možnost odložení první splátky až o dva měsíce (splátkové prázdniny) *** jedná se o úrok neúčelového úvěru (standardní účelový úvěr má úrok 12 %, bonitní úvěr 11 %)
A - jde o průměrné úrokové sazby nezajištěných úvěrů, B - s pojištěním úvěru, bez pojištění 3610,30 Kč respektive 2528,70 Kč C - stávající bonitní klient může získat zvýhodněný úrok 14 %, měsíční splátka na rok by pak byla 3677,70 Kč na rok a půl 2541, D - minimální úrok při splacení úvěru do jednoho roku; účelový úvěr má úrok cca 10,50 % E - minimální úrok při splacení úvěru do čtyř let

Autor článku

 

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY