Užijte si Vánoce bez dluhu

29.10.2008 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Užít si v pohodě Vánoční svátky a přitom nevyhlížet kromě Ježíška i exekutora může být pro některé domácností skutečným problémem. Je vůbec správné kupovat dárky na dluh?

Téma: Rychlé půjčky před Vánocemi


Zadluženost roste...


Zadluženost domácností se během několika let stala velkým problémem české ekonomiky. Například statistiky Asociace občanských poraden ukazují, že se zvyšuje počet Pražanů, kteří se obracejí na pracovníky občanských poraden s problémem svého zadlužení. V roce 2006 šlo o téměř 500 lidí, v roce 2007 to bylo už přes 800 a za první pololetí roku 2008 zhruba 450 lidí. Zdá se, že letos to bude zase o něco více než v předchozím roce. Do dluhových problémů se dostávají lidé ve věkovém průměru 41 let. Celková zadluženost českých domácností u bank a finančních institucí za měsíc srpen vzrostla o 12,4 mld korun na 827,83 mld korun.


Vánoční útrata poklesne...


Obavu makroekonomů i zaměstnanců občanských poraden mohou uklidnit některé průzkumy prognózující menší nákupní šílenství českých domácností, a tím i menší nárůst zadluženosti. Například podle průzkumu společnosti Unilever se české domácnosti chystají utratit za Vánoční dárky v průměru 3667 Kč, to je o 1350 korun méně než v předchozím roce. Ale menší nákupy plánují především domácnosti s vyššími příjmy, kteří se dokáží chovat racionálně. Vyšší míra inflace a všudypřítomná finanční krize zřejmě dopadne i na domácnosti s nižšími příjmy, které budou rovněž nakupovat méně. Nemůžeme ale čekat razantní změnu, mediální i společenský tlak bude enormní a hodně domácností mu podlehne.


Kdy se zadlužit?


Obecně platí zásada, že kupovat na dluh se vyplatí pouze v případě, že koupená věc si na dluh vydělá. To z podstaty věci u dárků není možné. Vánoční dárky se ale staly samozřejmostí, navíc děti uspokojují pouze ty dražší. Pokud se tedy rozhodnete pro nákup na dluh a nevadí vám úroky ve výši 20 procent, měly byste respektovat některé principy.

  • Nejdříve si koupi promyslet a teprve potom kupovat. Pokud máte dostatečný příjem, můžete si dovolit koupit dárek, který se vám bude po určité době zdát jako zbytečný.
  • Úvěr si sjednat jenom u známé společnosti. Nejlepší je vaše osobní zkušenost nebo zkušenost vašich známých.
  • I když splátkovou společnost dobře znáte, měli byste si přečíst celou smlouvu. Smlouva musí mít písemnou formu. Především byste se měli seznámit s RPSN, splátkovým kalendářem, možností splatit úvěr před koncem sjednaného kalendáře a tak dále.
  • Co je ale nejdůležitější, měli byste zvážit svoji schopnost úvěr splatit. Pokud tedy nemáte jistotu pracovního místa, nebo práci na dobu určitou, musíte sjednání úvěru zvážit o to víc.


Asociace občanských poraden na svých stránkách uveřejňuje postup výpočtu optimálního zadlužení. Její myšlenkou je především udržení likvidity domácností (tedy schopnost splácet jednotlivé splátky včetně úroku).

  • 1) Zjistěte si Vaše rodinné příjmy.
  • 2) Z rodinných příjmů odečtěte náklady na bydlení (nájem, podnájem, hypotéka, fond oprav), energie, odpad.
  • 3) Odečtěte poplatky za rozhlas, televizi, kabelovou televizi, mobilní telefony a internet.
  • 4) Odečtěte náklady na jízdné do zaměstnání, do školy nebo k lékaři.
  • 5) Odečtěte veškeré pravidelné platby spojené s pojištěním, spořením a bankovními poplatky.
  • 6) Odečtěte náklady na jídlo a běžné výdaje spojené s chodem domácnosti (prášek na praní, platby do školy apod.).
  • 7) Výsledná částka je výše, kterou můžete měsíčně splácet i s úroky.


Komerční banka nebo splátková společnost


Na českém trhu funguje několik splátkových společností, které nepodléhají regulaci České národní banky a jejich obchodní politika je více než podivná (samozřejmě ne všechny), na první pohled se ale tváří jako to nejlepší pro své zákazníky. Vedle těchto splátkových společností si můžete půjčit od komerční banky nebo od známého.

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY