Ekonom: Babiš své dva masokombináty Pentě neprodá

12.11.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Podnikatel Andrej Babiš neprodá své dva masokombináty Kostelecké uzeniny a Maso Planá ze skupiny Agrofert. Oba velké závody od něj chtěla koupit investiční skupina Penta, ale jednání v minulých dnech zkrachovala, protože se majitelé nedohodli na kupní ceně. Dnes o tom informoval týdeník Ekonom s poukazem na to, že ukončení jednání potvrdil jak Babiš, tak i Penta.

Babiš údajně za své dva podniky, které patří k největším zpracovatelům masa v Česku, požadoval 1,5 miliardy korun. Po kupcích prý také chtěl, aby převzali bankovní úvěry 1,5 miliardy korun, za něž jeho skupina Agrofert ručí. "Cenu požadovanou panem Babišem považujeme za absurdně vysokou," řekl týdeníku Ekonom člen managementu Penty Eduard Maták.

Babiše prý rozlítilo i to, že Penta vyjednává také o odkoupení dalších českých masokombinátů, které patří skupině J&T: Vysočiny Hodice a firem Kmotr-Masna Kroměříž a Krahulík-Masozávod Krahulčí. Maták připustil, že jednání s J&T velmi pokročila.

Penta už loni koupila na Slovensku firmu PM Zbojníky. Letos k ní přidala další slovenskou firmu Mecom Humenné, která je největším tamním zpracovatelem červeného masa, a skupinu Debreceni, druhý největší podnik ve svém oboru v Maďarsku. Po ovládnutí podniků v Česku chce Penta usilovat o konsolidaci odvětví v rámci celé střední Evropy, uvádí týdeník.

Podle dříve zveřejněných informací nyní Agrofert spojuje své masokombináty do jedné firmy. Fúze se má týkat Kosteleckých uzenin, Masa Planá i pobočky Masna Studená, důvodem je snaha snížit výrobní náklady. Fúzi, s níž se začalo letos, má holding dokončit v příštím roce.

Středoevropská investiční skupina Penta byla založena v roce 1994 a nejvíce investičních projektů zatím realizovala v Česku, na Slovensku a v Polsku.

Babišův Agrofert Holding se řadí k největším firmám v Česku. Do skupiny Agrofert podle výroční zprávy za rok 2007 patřilo ke konci roku 133 ovládaných a řízených firem převážně se sídlem v ČR a na Slovensku, ale i třeba v Německu, Švýcarsku, Dánsku, Číně, Polsku a Itálii. Společnost obchoduje s komoditami chemického, zemědělského a potravinářského sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK