ÚOHS na konci května opustí jeho místopředseda Neruda

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 31. března (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) opustí k 31. květnu jeho místopředseda Robert Neruda (32). Informace médií dnes Neruda ČTK potvrdil s tím, že z úřadu odchází na svou žádost dohodou. Kam zamíří, zatím podle něj nelze říct a zvažuje nabídky. Neruda měl na starosti oblast hospodářské soutěže, zejména boj proti kartelovým dohodám a schvalování fúzí.

"Opakuji stále, že chci změnit zaměstnání, mám nějaké nové příležitosti, tak to zkouším," uvedl. Všechny nabídky jsou podle něj atraktivní, nechce ale přes média sdělovat, která u něj zvítězí.

Podle informací dnešní Mladé fronty Dnes je důvodem Nerudova odchodu nespokojenost se způsobem vedení úřadu předsedou Petrem Rafajem. Bývalý poslanec ČSSD vede úřad od loňského července. "To je spekulace, to nechci komentovat. Odcházím na svou vlastní žádost," řekl dnes ČTK Neruda. Podle MfD prý ale odchází či zvažuje odchod z ÚOHS i několik dalších lidí na nižších pozicích.

Neruda se stal místopředsedou úřadu v srpnu 2008, na pozici vystřídal Jindřišku Koblihovou, která z úřadu odešla. Po odchodu předchozího šéfa ÚOHS Martina Peciny, který se loni stal ministrem vnitra ve vládě Jana Fischera, antimonopolní úřad Neruda i dočasně vedl.

Neruda je absolventem Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Na ÚOHS Neruda pracoval již v letech 2000 až 2003, a to na mezinárodním odboru a jako ředitel analytického odboru a zástupce ředitele odboru fúzí. V letech 2004 a 2005 byl asistentem soudce Nejvyššího správního soudu. Po návratu na ÚOHS koncem roku 2005 se stal členem rozkladové komise pro veřejné zakázky a předsedou rozkladové komise pro hospodářskou soutěž. Od roku 2007 stojí v čele Sekce hospodářské soutěže.

ÚOHS má nyní tři místopředsedy. Prvním místopředsedou je Hynek Brom, který na ÚOHS nastoupil loni v listopadu. Místopředsedou je i Kamil Rudolecký, který se věnuje zejména veřejným zakázkám a veřejné podpoře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK