Garantovaný výnos pojištění se sníží

15.05.2003 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


U životního pojištění je stanovena maximální výše zhodnocení, kterou mohou pojišťovny klientům garantovat. V současné době je tato, tzv. technická úroková míra stanovena na 4 procenta, ale má se snížit…

Pojišťovny mohou klientům zaručit zhodnocení peněz pouze do určité výše. V současné době mohou garantovat maximálně 4 procenta. Tato výše, tzv. technické úrokové míry, by však měla podle ministerstva financí klesnout na 3,25 procent, pojišťovny by potom u nově uzavíraných smluv mohly garantovat zhodnocení pouze do této výše. Nová výše by měla být stanovena vyhláškou, ta však musí nejprve projít legislativním procesem, proto zatím nelze určit datum její účinnosti.

Proč se přistupuje k tomuto opatření?

Technická úroková míra představuje maximální zhodnocení, které může pojišťovna klientovi garantovat, tzn. že pojišťovna nemůže klientovi při uzavírání smlouvy slíbit, že mu peníze zhodnotí lépe.
Protože však na trhu dochází ke snižování úrokových sazeb, může se  pro pojišťovny stát problémem dostát slibu a peníze klienta takto zhodnotit. Snížení maximální možné technické úrokové míry vyhláškou má omezit možnost, že by pojišťovna v rámci konkurenčního boje, ve snaze přilákat co nejvíce klientů, stanovila technickou úrokovou sazbu příliš vysoko, a potom nebyla schopna dostát závazkům vůči klientům, a to díky situaci na finančních trzích, která již nedává možnost takového zhodnocení peněz klientů jako před několika lety.

Jaké výnosy klient získává?

Technická úroková míra není jediným zhodnocením, které klient získává. Technická úroková míra, neboli zhodnocení peněz tímto úrokem, je sice pro klienta jediným zhodnocením, které má "jisté", ale kromě toho klient může získat, tzv. podíly na výnosech. Ty se pohybují v současné době kolem dvou až tří procent.  Zda klient získá podíl na výnosech závisí na tom, jak pojišťovna hospodaří a zda má "co rozdávat". Podíl na výnosech plyne z toho, že pojišťovna dosahuje výnosů z investování prostředků - technických rezerv životního pojištění na kapitálovém či pojistném trhu. Jde vlastně o rozdíl mezi skutečně dosaženým výnosem investovaných prostředků na trhu a kalkulovanou pojistně-technickou úrokovou mírou (tu pojišťovna klientům garantuje).
Proto je dobré pokud si vybíráte, u které pojišťovny si uzavřete pojištění, zjistit si nejen výši technické úrokové míry, ale zajímat se také o její hospodářské výsledky, případně o to, jaké podíly na výnosech připisovala svým klientům v minulých letech.

Cena pojištění

Technická  úroková míra se odráží i v ceně pojištění. Čím je technická úroková míra nižší, tím by mělo být vyšší pojistné a opačně. Snížení technické úrokové míry by mělo tedy znamenat zdražení  pojištění.  Jestliže pojištění nezdraží, poznají to klienti v tom, že za stejnou cenu jim bude nabídnuta nižší pojistná částka. Pokud by tedy klient chtěl získat pojistnou částku na takové úrovni, kterou pojišťovna nabízela při vyšší technické úrokové  míře, musel by platit vyšší pojistné.
Na cenu pojištění nemá vliv pouze technická úroková míra, ale promítají se do ní i jiné parametry. Na stanovení ceny životního pojištění má vliv výše sjednané pojistné částky, vstupní věk, pojistná doba a také druh pojistné události, pro kterou si klient pojištění sjednává.  
Cenu může ovlivnit také zdravotní stav klienta, v některých případech mu může být pojištění pro špatný zdravotní stav odmítnuto, nebo jsou stanoveny výluky z pojištění, tj. případy ve kterých pojišťovna nebude plnit.

Z výše uvedeného vyplývá, že do ceny zahrnutá technická úroková míra tvoří jen část celkového zhodnocení životního pojištění. Nad tento zaručený výnos připisují pojišťovny klientům ještě podíly na výnosech z rezerv. Skutečné zhodnocení peněz klienta tak může přesáhnout 3,25 procent.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ